
Placki ziemniaczane z mięsnym farszem to doskonała propozycja dla osób, którym pospolite placki wydają się monotonne i chcieliby uaktualnić tę potrawę. Za sprawą mięsnej wkładki specjał nabierze nowego wyrazu i stanie się bardziej sycący. Ta receptura z pewnością sprawdzi się w twojej kuchni.
Wśród klasyków polskiej kuchni, jednym z najbardziej lubianych są placki ziemniaczane. Za ich sukcesem stoi kilka metod, które czynią to danie chrupiącym i zarazem miękkim wewnątrz. Każdy ma swój tajemny przepis na placki ziemniaczane, ale ten jest prawdziwym czempionem.
Przepis na placki z farszem mięsnym
Składniki:
1 jajko
1 kg ziemniaków
50 g mąki ziemniaczanej
40 g mąki pszennej
pieprz i sól
3 ząbki czosnku
1 średnia cebula
1 łyżeczka tymianku
300 g mielonej łopatki wieprzowej
5 łyżek oleju rzepakowego
Wykonanie:
Obieramy ziemniaki i ścieramy na średnich oczkach tarki. Odciskamy z nich nadmiar wody, ale jej nie wylewamy. Do odciśniętych ziemniaków dodajemy skrobię ze spodu naczynia (zawczasu zlewamy sok znad skrobi). Dokładamy dwie mąki oraz jajka, mieszamy.
Na farsz: cebulę siekamy i podsmażamy na łyżce oleju. Wrzucamy przeciśnięty czosnek i smażymy minutę, po czym ściągamy patelnię z gazu. Gdy warzywa ostygną, dodajemy je do mięsa wraz z porządną szczyptą pieprzu, odrobiną soli i tymiankiem. Rozcieńczamy masę odrobiną wody, mieszamy i krótko wyrabiamy.
Wlewamy na patelnię 4 łyżki oleju, a gdy się rozgrzeje, przekładamy ciasto, tworząc okrągłe placki. Na każdym umieszczamy porcję mięsa, ale brzegi zostawiamy wolne. Przykrywamy farsz podobną porcją ciasta, ubijamy krawędzie i smażymy po 5 minut z każdej strony, na średnim gazie. Potem placki odsączamy na ręczniku kuchennym i podajemy, np. z kwaśną śmietaną lub gęstym jogurtem naturalnym. Smacznego.