Chlebek z tej mąki pomaga zadbać o sylwetkę i smakuje wybornie. Zrobisz go błyskawicznie

kobieta.gazeta.pl 3 godzin temu
Zdjęcie: Chleb z mąki migdałowej. Zdjęcie ilustracyjne. Fot. pexels.com / rdne


Jeśli nie przepadasz lub nie możesz jeść mąki pszennej, a przy okazji pragniesz zadbać o sylwetkę, zastąp ją zdrowszym zamiennikiem. Nada się choćby do wypieków. Jak używać mąki migdałowej? Zrobisz z niej wyborny chleb.
Wiele osób nie wyobraża sobie śniadania bądź kolacji bez kromki chleba posmarowanej masłem oraz z ulubionymi dodatkami. Mogą to być zarówno surowe warzywa, jak i wędlina czy różnego rodzaju pasty, kremy i dżemy. Kanapki to prosty i szybki sposób na smaczny posiłek, a dowolność w ich układaniu sprawia, iż każdy dopasuje je do swoich preferencji. Bywają również niezastąpionym dodatkiem do innych potraw, przede wszystkim zup, bigosu czy lecza. Niestety, niekiedy zdarza się, iż skład oraz jakość kupnego chleba pozostawia wiele do życzenia. W takiej sytuacji warto przyrządzić go samodzielnie. jeżeli dodatkowo zależy ci na zdrowszej wersji, białą mąkę zamień na inny składnik. Bochenek wyjdzie obłędnie smaczny, a w domu będzie unosił się zapach jak w piekarni.


REKLAMA


Zobacz wideo Gdzie kupować pieczywo, by było najbardziej wartościowe. Ekspert rozwiewa wątpliwości, co z tym z marketów


Czy mąka migdałowa nadaje się do pieczenia chleba? Zrobisz z niej fit bochenek
jeżeli nie przepadasz za tradycyjnym, pszennym pieczywem, a przy okazji chcesz zadbać o sylwetkę, przygotuj pyszny chlebek na bazie mąki migdałowej. Dzięki temu wypiek będzie miał mniej niż 10 g węglowodanów w 100 gramach produktu. Dla porównania, w białym bochenku znajdziesz ich ponad 50 g, tak więc różnica będzie znaczna. Wykonanie jest naprawdę proste i potrzebujesz do niego zaledwie kilku składników:


1 i 1/4 szklanki mąki migdałowej (ok. 150 g),
1/4 szklanki roztopionego masła (ok. 70 g),
7 jajka wielkości M,
2 łyżeczki proszku do pieczenia,
1-2 łyżki płatków migdałowych (lub inne, ulubione dodatki),
szczypta soli.


PORADA! Chlebek na bazie mąki migdałowej nadaje się do spożywania również na popularnej ostatnio diecie keto. Pamiętaj jednak, iż każda większa zmiana w sposobie żywienia powinna zostać omówiona ze specjalistą, gdyż nie wszystkie diety mogą ci sprzyjać, a niektóre wręcz będą szkodzić.


Migdały Migdały. Fot. pexels.com / Karolina Grabowska


Jak używać mąki migdałowej? Wymieszaj, upiecz i zajadaj ze smakiem
Przygotowanie chlebka zacznij od nagrzania piekarnika do 175 stopni i wyłożenia formy do pieczenia papierem. W misce przesiej ze sobą suche produkty, czyli mąkę, proszek do pieczenia i sól. Co dalej?


Białka jaj oddziel od żółtek.
Do suchych produktów dorzuć roztopione masło i żółtka. Porządnie wymieszaj.
Do suchej i czystej miski wlej białka, po czym ubij je na sztywną pianę. Stopniowo dodaj do pozostałych produktów i wymieszaj.
Ciasto przełóż do wcześniej przygotowanej foremki, posyp płatkami migdałowymi i wrzuć na około pół godziny do piekarnika.
Podawaj po ostudzeniu z ulubionymi dodatkami. Smacznego!


Lubisz pieczywo? Zapraszamy do udziału w sondzie oraz do komentowania.
Dziękujemy za przeczytanie naszego artykułu.
Zachęcamy do zaobserwowania nas w Wiadomościach Google.
Idź do oryginalnego materiału