30 października Zespół Szkół Zawodowych w Ozorkowie przedstawił podsumowanie projektu "Od ziarenka do bochenka", skupiającego się na zdrowym żywieniu w nawiązaniu do procesu powstawania chleba.
Wydarzenie odnosiło się również do obchodzonego dwa tygodnie wcześniej Międzynarodowego Dnia Chleba. Młodzież przedstawiła pieczywo w kontekście historycznym, geograficznym i kulturowym - jak przystało na jeden z najstarszych i najpopularniejszych pokarmów ludzkich. O chlebie było więc w formie lirycznej śpiewane i deklamowane.
Chleb od starożytności po dziś dzień pozostaje podstawą posiłków człowieka. Jest symbolem sytości i dostatku. Jako pożywienie jest ważnym źródłem węglowodanów i składników mineralnych, a w zależności od rodzaju zastosowanej mąki, również błonnika.
"Od ziarenka do bochenka" jest częścią większego, trzyletniego programu "Szkoła Promująca Zdrowie". Podsumowany dziś etap powstał we współpracy z Gminną Spółdzielnią "Samopomoc Chłopska" w Ozorkowie, producentem tradycyjnego pieczywa i pracodawcą, zatrudniającego m.in. absolwentów placówki.
Patronat nad realizacją projektu objęła Iwona Dąbek Straosta Zgierski. Starostwo było również fundatorem nagród w konkursie multimedialnym dla uczniow.













