Rurki z kremem to jedna z najlepszych przekąsek, które możesz przygotować na andrzejki. Są chrupiące za sprawą ciasta, (które przypomina trochę francuskie) a przy tym aksamitne i kremowe, dzięki wyjątkowemu umiarkowanie-słodkiemu nadzieniu.
Już po pierwszym kęsie rozpływają się w ustach, a ich smak zachwyca, dlatego nawet goście, których dotąd nie uważałaś za łasuchów, je pokochają. W końcu ich największą jest to, iż tak gwałtownie znikają ze stołu. Najlepiej od razu zrób kilka porcji, bo rozejdą się szybciej, niż świeże bułeczki.
Przepis na rurki z kremem. Ta słodka andrzejkowa przekąska zachwyci gości
Zanim przystąpisz do przygotowywania rurek z kremem, upewnij się, iż masz w domu wszystkie potrzebne składniki. To wymaga nieco wysiłku, ale efekty będą warte zaangażowania.
rurki z kremem - składniki na ciasto:
- mąka pszenna - 2 szklanki
- cukier waniliowy - 20 g
- zimne masło - 250 g
- sól - szczypta
- kwaśna śmietana - 1 szklanka
- cukier puder - do posypania
rurki z kremem - składniki na krem
- mleko - 1,2 l
- cukier waniliowy - 20 g
- masło - 70 g
- żółtka jaj - 4 sztuki
- jaja - 3 sztuki
- cukier puder - 250 g
- mąka pszenna - 100 g
- mąka ziemniaczana - 100 g
Jak zrobić rurki z kremem na andrzejki? Wyjdą przepyszne
Przesianą mąkę połącz w misce wraz z suchymi składnikami i pokrojonym na kawałki masłem. Rozcieraj je w palcach tak długo, aż zaczną przypominać kruszonkę. Dołóż śmietanę i zagnieć ciasto. Umieść ciasto w lodówce na około 60-80 minut.
Przystąp do przygotowania kremu. Do garnuszka wlej mleko, dołóż masło, cukier waniliowy i podgrzej je. Gdy zaczną wrzeć, wyłącz. W drugim naczyniu umieść jajka, ubij je wraz z żółtkami oraz cukrem pudrem tak, aby były puszyste. Dołóż mąki i zmiksuj całość.
Później powoli wlej ciepłe mleko do masy jajecznej, przelej krem do garnka i gotuj na małym ogniu, cały czas mieszając tak, aby uzyskać masę o konsystencji budyniu. Przykryj i zostaw do ostygnięcia.
Schłodzone wcześniej ciasto rozwałkuj, pokrój w paski i nawiń je na foremki do rurek. Piecz je w temperaturze 200 stopni Celsjusza przez około 20 minut. Gdy ostygną, wyjmij je z foremek i napełnij kremem. Możesz również posypać je cukrem pudrem.
Zobacz też:
Zrób tę sałatkę na andrzejki. Goście będą się ustawiać w kolejce po dokładkę
Żadne tiramisu. Mama robi takie ciasto kawowe i jest o wiele smaczniejsze
Niezawodny przepis na Andrzejki. Wieczorem zrób ciasto, a rano włóż je do piekarnika


![Dzień Kultur Europejskich w Starym Ogólniaku. Młodzież zaprezentowała różne kraje [zdjęcia]](https://tkn24.pl/wp-content/uploads/2025/11/Dzien-Kultur-Europejskich-w-Starym-Ogolniaku.-Mlodziez-zaprezentowala-rozne-kraje-11.jpg)








