Dla wielu Polaków dzień bez pajdy chleba z pasztetową albo twarożkiem to dzień stracony. Nasze ulubione dodatki do pieczywa są tak oczywiste, iż rzadko zastanawiamy się, jak mogą smakować komuś z zewnątrz. Jednak pewna mieszkanka Chicago postanowiła to sprawdzić. Spróbowała 10 polskich propozycji, od tych ze smalcem po rybę. Nie wszystkie ją zachwyciły, a kilka wręcz zjeżyło jej włosy na głowie. - Ostatnia jest obrzydliwa - mówiła w nagraniu, które umieściła w sieci.
REKLAMA
Zobacz wideo Najlepsza na kanapki pasta z bobu. Zapomnisz o jajecznej i z makreli
Z czym można zjeść kanapki? Zagraniczni smakosze nie zawsze doceniają nasze propozycje
Prowadząca na Instagramie kanał @thekunafam wzięła na warsztat kanapki, które od dekad lądują na polskich stołach. I choć dla nas są chlebem powszednim, dla niej stały się kulinarną przygodą. Miękka, kremowa kanapka z serkiem topionym zrobiła na niej świetne wrażenie. Maślana, słona i przyjemnie rozsmarowana, idealna na szybkie śniadanie. Natomiast skibka z twarożkiem, szczypiorkiem i rzodkiewką niemal rozłożyła ją na łopatki. - Kocham to. Super świeże, idealne śniadanie - skomentowała z entuzjazmem.
Pasztet z królika? - Pełny smaku, delikatny, a gdyby dodać trochę cebuli i pomidora, byłby perfekcyjny kęs - zachwycała się mięsnym smarowidłem. Dla oczyszczenia kubków smakowych chrupnęła obowiązkowego ogórka kiszonego, bo jak inaczej? Potem przyszło zderzenie z prawdziwą, polską legendą: paprykarzem szczecińskim. I tu entuzjazm gwałtownie wyparował. - Nie - rzuciła krótko.
Tatar wołowy z cebulą i kiszonym ogórkiem był jak burger, ale w wersji raw. Surowy, mocny, soczysty i o dziwo, totalnie ją zachwycił. - Bomba - skwitowała kobieta. Następnie przyszła kolej na konserwę tyrolską. "Wysokiej jakości puszkowane mięso z galaretką" zniknęło w mgnieniu oka, podobnie jak pajda ze smalcem, skwarkami i karmelizowaną cebulką. - Jak masło, ale wieprzowe. Jest pyszne - przyznała.
Makrela wędzona nie przypadła testerce do gustu. - Smakuje jak kreda - podsumowała, lekko skrzywiona. Na szczęście rybny honor polskiego stołu uratował śledź w olejowej zalewie. Dla niej to była kulinarna poezja: mięsisty, delikatny, wyrazisty. A co z salcesonem? Cóż, tu nie było litości i większego zaskoczenia. Język, skóra, krew, tłuszcz, włókna i świadomość, z czego to powstało, skutecznie zakończyły jej kanapkową podróż. To właśnie ta propozycja, obok paprykarzu i makreli zasłużyła na miano "obrzydliwej" i chyba na długo zostanie jej w pamięci. W komentarzach zawrzało. Wielu Polaków stanęło w obronie rodzimych kanapek.
Paprykarz to życie. Jak to 'nie próbuj tego'? Jest niesamowity
Przyszedłem bronić paprykarza! Na ciemnym chlebie, z plasterkami ogórka na wierzchu to perfekcja
A gdzie do salcesonu musztarda? No jak bez musztardy? Albo smalec bez ogórka małorolnego lub kiszonego? Świętokradztwo w czystej formie
Jakie jest najgorsze polskie danie? Kilka pozycji często wymienia się w "antyrankingach"
Polskie jedzenie regularnie ląduje w światowych zestawieniach najbardziej kontrowersyjnych smaków. I nie chodzi tylko o żurek czy kwaśnicę. Brytyjski portal ranker.com, amerykański buzzfeed.com, a choćby kanały na YouTube typu "Weird Food Around The World" uwielbiają wrzucać do takich rankingów naszą kaszankę, czerninę, flaki, smalec czy surową kiełbasę. Zwykle powodem jest obecność podrobów, krwi i solidnej dawki tłuszczu, co dla wielu ludzi na Zachodzie jest niemal nie do przejścia.
W 2024 roku magazyn "Taste Atlas" umieścił kaszankę w TOP50 najbardziej niezrozumiałych potraw Europy, a obok niej znalazły się takie rarytasy jak szkocki "black pudding" czy islandzki zgniły rekin. Tłumaczy się to tym, iż dla wielu osób granica obrzydliwości zaczyna się tam, gdzie w grę wchodzą zwierzęce resztki, krew i galaretowate tekstury. Tymczasem dla Polaka kanapka z salcesonem, musztardą i ogórkiem kiszonym to po prostu solidny zestaw śniadaniowy. I właśnie ta różnorodność smaków na świecie jest piękna. A Ty? Bez której kanapki nie wyobrażasz sobie polskiego śniadania? Zapraszamy do udziału w sondzie oraz do komentowania.
Dziękujemy za przeczytanie naszego artykułu.
Zachęcamy do zaobserwowania nas w Wiadomościach Google.