Naleśniki bez mąki — czy to możliwe? Tradycyjny przepis na naleśniki odchodzi do lamusa. Teraz co rusz pojawiają się nowe pomysły na „odchudzenie” receptury, zastępujące mąkę pszenną pełnoziarnistą czy mleko krowie tym roślinnym. Cienkie, delikatne i zaskakująco smaczne naleśniki wychodzą, kiedy pozbawimy je mąki, a w zamian sypniemy odrobiny… skrobi. Musicie koniecznie wypróbować ten przepis!
Naleśnikowy zawrót głowy. Wariacji jest bez liku
Uwielbiane przez wielu naleśniki doczekały się mnóstwa odsłon: na słodko, słono, ostro, wegańskich i wegetariańskich, bezglutenowych i w wersji keto. Kombinacji smaków i receptur trudno się doliczyć.
Przygotowując naleśniki, chętnie korzystamy ze zdrowszych zamienników, wymieniając cukier na ksylitol czy mąkę pszenną na pełnoziarnistą. A co gdyby zabrać się za naleśniki bez mąki? Również i to nie stanowi problemu. Delikatne i cienkie placki uzyskamy, robiąc ciasto na bazie skrobi ziemniaczanej bądź kukurydzianej.
Naleśniki bez mąki – Pyszności; foto: Canva
Naleśniki bez mąki. Ten przepis skradnie twoje serce
Do wykonania naleśników bez mąki potrzebujemy kilku bazowych składników, z których wykonamy ciasto. Dodatki oczywiście leżą w gestii gotującego. My proponujemy klasyczne nadzienie twarogowe. Końcowym etapem będzie zapieczenie naleśników w piekarniku.
Składniki na ok. 20 naleśników:
- 60 g skrobi ziemniaczanej lub kukurydzianej
- 330 ml mleka
- 150 g jogurtu naturalnego typu greckiego
- 6 sztuk jajek
- szczypta soli
- cukier – do naleśników deserowych
- olej do smażenia
- roztopione masło do posmarowania naleśników przed pieczeniem
Nadzienie:
- 300 g sera twarogowego,
- 1 jako
- 2 łyżki budyniu waniliowego
- 10 g cukru waniliowego
- Jak zrobić naleśniki bez mąki? Mleko, jogurt oraz jajka należy połączyć ze sobą, tak by powstała gładka masa. Dodajemy szczyptę soli oraz opcjonalnie cukier lub inne słodzidło. Do gotowej masy stopniowo dosypujemy skrobi, nieprzerwanie całość mieszając. Pozwólmy odpocząć ciastu kilka minut.
- W tym czasie można rozsmarować cienką warstwę tłuszczu na patelni i porządnie ją rozgrzać. Pamiętaj, by przed każdym rozlaniem ciasta na patelnię, dobrze rozmieszać masę, skrobia bowiem lubi opadać na dno.
- Połącz ze sobą ser twarogowy, jajko, budyń i cukier waniliowy. Umieść powstałą mieszankę na środku naleśnika i zwiń w rulon.
- Gotowe naleśniki ułóż w formie do pieczenia i posmaruj je roztopionym masłem. Następnie wstaw do piekarnika na 25-30 minut (temp. 170 stopni Celsjusza).
Zobacz także, jakie błędy podczas robienia naleśników popełniamy najczęściej. Więcej podobnych materiałów znajdziesz na naszym kanale na YouTube: