O takim pierniku choćby ci się nie śniło. Zachwyci każdego w święta

shareinfo.pl 4 tygodni temu
Zdjęcie: piernik dojrzewający


fot. screen Youtube / Henia Foks

Niektóre przepisy na domowe wypieki wymagają od nas więcej cierpliwości, na przykład staropolski piernik dojrzewający. Ten słodki hit można zacząć powoli szykować. Jego korzenny zapach i smak zrobią ogromne wrażenie na domownikach i gościach w święta.

Trudno znaleźć ciasto, kojarzy się bardziej z grudniowymi świętami niż swojski piernik. Ten aromatyczny wypiek z dodatkiem powideł śliwkowych to prawdziwa poezja smaku.

Do Bożego Narodzenia zostało kilka tygodni, ale warto już w listopadzie zaciekawić się świątecznymi recepturami, między innymi tą na piernik staropolski. Ciasto przygotowane zawczasu powinno leżakować co najmniej 2 tygodnie, ale gdy dasz mu dwa razy więcej czasu, będzie jeszcze lepsze.

Z poniżej podanych składników wyjdą dwa blaty. Piernik staropolski z kremem grysikowym to pyszna propozycja z kanału na YouTube Henia Foks

Przepis na piernik dojrzewający

Składniki:
Ciasto
200 g cukru
200 g miodu
100 g masła
1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
3 jajka
2 łyżki przyprawy do piernika
pół kilograma mąki pszennej

Krem
1 litr mleka
1 szklanka kaszy manny
1 szklanka cukru
200 g masła

Dodatkowo
1 duży słoik powideł
starta na tarce czekolada

Wykonanie:
Ciasto
Połącz na jednolitą masę miód z masłem, cukrem i przyprawami, delikatnie podgrzej, a potem odstaw do wystudzenia. Przełóż masę do mąki wraz z sodą oczyszczoną i jajkami, starannie miksuj. Teraz ciasto na piernik powinno dojrzewać pod przykryciem. Zanieś je do chłodnego i ciemnego pomieszczenia i zostaw na mniej więcej 14 dni. Po tym czasie przekrój ciasto na pół. Obie części spłaszcz wałkiem i ulokuj w blaszce o wymiarach 38 cm x 25 cm wyścielonej pergaminem. Oba placki piecz pojedynczo w piekarniku rozgrzanym do temperatury ok. 170℃ przez 20 minut, aż się zarumienią.

Krem
W niedużym garnku zagotuj litr mleka, dodaj kaszę mannę i kostkę masła, mieszaj na małym ogniu przez około dwie minuty. Potem do kremu wsyp cukier i ponownie wymieszaj.

Pierwszą część ciasta posmaruj konfiturą i rozprowadź świeżo zrobioną, ostudzoną masą mleczną z kaszy manny (trochę odłóż). Przykryj drugim plackiem, posmaruj go resztą kremu i posyp deser wiórkami czekolady. Smacznego

Polecamy: Biszkopt serbski. Bez proszku do pieczenia, a rośnie jak na sterydach

Idź do oryginalnego materiału