Uwielbiam. Każdą. Z kiwi, jabłkami, bananem, gruszkami, granatem. Z migdałami, ze słonecznikiem, z siemieniem lnianym i bez. Z płatków owsianych i żytnich. Myślałam, iż ta typowo nocna nie będzie mi smakować zimą, ale jednak smakuje (pewnie dlatego, iż na noc nie wkładam jej do lodówki i ma w sumie temperaturę pokojową). Jest prosta w obsłudze i przede wszystkim zdrowa. Macie w niej sporą dawkę samych dobroci. Zwracajcie jedynie uwagę na skład napojów, którymi ją zalewacie. Bo można się nieźle naciąć. choćby napoje, które są z jednej firmy potrafią różnić się składnikami. Na przykład mleko owsiane jest ze świetnym składem, a w migdałowym (tego samego producenta) już pojawia się cukier. Polecam też od czasu do czasu zalać nocną owsiankę sokiem. Jakim? A jaki lubicie, byleby był dobrej jakości. Ja czasami używam soku jabłkowego. Jak będziecie używać sklepowego, też czytajcie skład.
Dzisiejsza owsianka była wymyślona pod moją boreliozową sierotę. Bo może jeść owsianki. Bo może sobie czasem pozwolić na pestki granatu. Bo wstawał o jakiejś chorej porze, o której normalni śmiertelnicy nie jedzą śniadań. A on musi. Nie wrzucam jednak tego przepisu pod kategorię „candida”, bo na koniec potraktowałam owsiankę odrobiną miodu, który przy tej diecie jest kategorycznie zabroniony.
Jeżeli jesteście amatorami owsianek i nie macie czasu rano ślęczeć nad śniadaniami, ten przepis jest właśnie dla Was. Wieczorem zalewacie płatki, rano dorzucacie do nich ulubione fidrygałki i już. To tyle. Najbardziej polecam Wam oczywiście owoce sezonowe, są najsmaczniejsze, najzdrowsze i najtańsze. Pod postem wrzucę Wam parę propozycji na inne wersje nocnej owsianki. Rzućcie sobie okiem, może się czymś zainspirujecie.
Tymczasem uciekam. Mam jeszcze parędziesiąt minut dla siebie, muszę nadrobić blogowe zaległości.
Trzymajcie się i do następnego posta. Pewnie za dwa dni.
Ciao.
Składniki:
1 szklanka płatków (można użyć owsianych, ja użyłam żytnich)
1 szklanka mleka lub napoju roślinnego (ja użyłam napoju owsianego)
2 czubate łyżki pestek granatu
1 łyżka migdałów w płatkach
1 łyżka ziaren siemienia lnianego (ja użyłam złotego)
1 łyżeczka płynnego miodu (opcjonalnie)
2 łyżki jogurtu naturalnego
(przepis na 2 duże porcje)
Płatki owsiane zalewamy mlekiem i odstawiamy na 12 godzin (niekoniecznie do lodówki).
Płatki migdałów prażymy na suchej patelni do lekkiego zrumienienia.
Do płatków dodajemy jogurt, mieszamy. Owsiankę posypujemy pestkami granatu, płatkami migdałów, siemieniem lnianym. Przed podaniem całość polewamy miodem.
Podobne przepisy:
Nocna owsianka z orzechami, jabłkami i kiwi
Nocna owsianka z serkiem wiejskim
Bircher musli z sokiem jabłkowym
Owsianka z truskawkami
Nocna owsianka z bananem i mrożonymi jagodami
Nocna owsianka z mango