Kiedy temperatura za oknem spada, od razu mam ochotę otulić się ciepłym kocem i… zjeść miskę gorącej zupy.
Dzisiejsza propozycja to kalafiorowa z pulpetami, zupa, która łączy w sobie delikatny smak warzyw, kremową konsystencję dzięki koziemu serowi i aromatyczne, soczyste pulpety z kurczaka. Co najlepsze, bulion do tej zupy powstaje właśnie na mięsie z którego zrobiłam pulpety. Zupa jest syta, rozgrzewająca i wyjątkowo aromatyczna, idealna na chłodniejsze dni.
Kalafiorowa – prosta, a jaka pyszna!
Zupa z kalafiora jedna z moich absolutnie ulubionych zup. Lubię, kiedy w zupie pływają delikatne różyczki kalafiora w towarzystwie innych warzyw i aromatycznych ziół, ale równie chętnie miksuję ją na gładki, aksamitny krem.
Najczęściej zabielam ją śmietaną, choć czasem dorzucam odrobinę sera, żeby naturalnie ją zagęścić i nadać smaku.
A kiedy mam ochotę na coś bardziej egzotycznego, sięgam po mleko kokosowe i szczyptę orientalnych przypraw. Wtedy zwykła kalafiorowa zmienia się w zupełnie nową, pachnącą nieziemsko zupą.
Prosta i pyszna zupa kalafiorowa z pulpetami na każdy dzień
Często łączę kalafior z innymi warzywami, np. z brokułem. Lubię, kiedy zupa kusi kolorami i aromatem już od pierwszej łyżki.
Dziś do kalafiorowej dorzuciłam marchewkę i por, a żeby była jeszcze bardziej syta i kremowa kawałek koziego sera.
No i oczywiście pulpety… one zawsze robią robotę! To świetny sposób na wykorzystanie gotowanego mięsa. Można je po prostu pokroić i wrzucić do zupy, ale przyznaj, iż małe pulpeciki wyglądają o wiele ciekawiej i od razu robi się bardziej “restauracyjnie”. A najlepsze jest to, iż wcale nie są pracochłonne. Kilka minut pracy, chwilka w garnku i gotowe!
Bez względu na to, czy gotujesz dla rodziny, czy tylko dla siebie, warzywna zupa to pewniak na pyszny, sycący obiad. Prosta w przygotowaniu zupa kalafiorowa z pulpetami to przepis, który warto mieć pod ręką. Poza tym kalafior jest dostępny przez cały rok i stosunkowo tani, a w razie potrzeby można ugotować zupę także z mrożonego kalafiora.

Zupa kalafiorowa z pulpetami
DrukujSkładniki:
1 kalafior średniej wielkości
3 marchewki
1 por
1½ l bulionu z kurczaka
300 g gotowanego kurczaka
1 jajko
1 łyżeczka czosnku granulowanego
1 łyżeczka kolorowego pieprzu, grubo mielonego
½ łyżeczki kajeńskiego pieprzu
250 g mascarpone
70 g sera koziego
2 łyżki oliwy z oliwek
pęczek posiekanego kopru
sól do smaku
2 łyżki natki pietruszki do posypania
50 g prażonych pinii
2 łyżki mąki
Przygotowanie:
- Bulion z kurczaka wlać do garnka. Dodać różyczki kalafiora, por pokrojony w krążki oraz marchewkę pokrojoną w kostkę. Gotować do miękkości. Doprawić zupę przyprawami i koprem (odłożyć jedną łyżkę do pulpetów).
- Następnie dodać do zupy rozdrobniony ser kozi i mascarpone. Mieszać, aż sery się rozpuszczą. Gotować około 20 minut.
- Pozostałą łyżkę kopru dodać do mięsa z kurczaka uprzednio rozdrobnionego w malakserze. Wbić jajko, doprawić solą i pieprzem, wymieszać. Formować okrągłe pulpety wielkości orzecha włoskiego, obtoczyć w mące i wrzucić do zupy na 5 minut przed końcem gotowania.
- Zupę rozlać do miseczek, posypać prażonymi piniami i posiekaną natką pietruszki. Smacznego!