Szarlotka to dla wielu osób ulubione ciasto, które można by jeść bez opamiętania. Na szczęście nie trzeba rezygnować z tego przysmaku podczas odchudzania. W tej sytuacji warto sięgnąć po niskokaloryczny odpowiednik, w którym jednym z głównych składników są płatki owsiane. Sprawdzają się nie tylko do owsianki, ciasteczek owsianych czy jako zdrowa panierka do kotletów. Można z nich również przygotować smakowite ciasto.
Fit szarlotka obłędnie smaczna i niskokaloryczna
Szarlotka może być klasyczna, z bezą, budyniową pianką czy stworzona na serku homogenizowanym. Może być też przygotowana z płatków owsianych i stać się dobrym wyborem na diecie. Ta fit alternatywa nie zawiera w sobie białego cukru czy też mąki pszennej.
Poprzez swoją niskokaloryczność doskonale sprawdza się podczas odchudzania, a więc fit szarlotkę można jeść bez wyrzutów sumienia. Zawarte w niej składniki nie tylko dobrze smakują, ale również są bogate w liczne substancje odżywcze, w tym witaminy i minerały.
Przygotowanie fit szarlotki nie należy do skomplikowanych, co potwierdza stwierdzenie, iż można jeść łatwo, zdrowo i przyjemnie. Na liście składników znajdują się niedrogie produkty, a więc tę wersję szarlotki można przygotowywać na okrągło, bo z pewnością zachwyci smakiem.
Zobacz także: To najlepszy krem do ciasta marchewkowego. Smakuje jak z cukierni
Jak zrobić szarlotkę z płatków owsianych?
Ciasto z płatków owsianych i jabłek, poprzez swoją łatwość przygotowania, wychodzi już za pierwszym razem. Proces tworzenia można podzielić na cztery kroki, jednak wcześniej trzeba zaopatrzyć się w następujące składniki:
- 1 szklanka płatków owsianych błyskawicznych
- Jabłko
- 2 jajka
- 1 łyżka masła
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 3 łyżki jogurtu naturalnego
- 3 łyżki miodu
- 60 g orzechów włoskich (posiekanych)
- ½ łyżeczki cynamonu
- 1 łyżka masła orzechowego
Sposób przygotowania:
W pierwszej kolejności obierz jabłko, usuwając gniazdo nasienne i pokrój je w kostkę. Następnie do kielicha blendera wsyp płatki owsiane, proszek do pieczenia oraz cynamon. Dodaj jogurt naturalny, miód, masło orzechowe, a także wbij jajko. Całość zblenduj na gładką masę.
Do powstałego ciasta dodaj pokrojone jabłko i posiekane orzechy włoskie. Całość dokładnie wymieszaj i przelej do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównaj wierzch, a następnie formę z ciastem umieść w nagrzanym na 180 st. C piekarniku.
Ciasto piecz przez około 25 minut. Po wyjęciu pozostaw do wystygnięcia, aby już za chwilę cieszyć się smakowitą i niskokaloryczną przekąską. Smacznego!
Zobacz też:
Nie musisz moczyć kani w mleku. Dodaj ten składnik, a będzie miękka i chrupiąca!
Placki ziemniaczane Roberta Makłowicza są idealne. Wszystko dzięki sekretnemu składnikowi
To najzdrowszy sok na świecie. Ma dużo witamin i poprawia płodność