Nigdy nie dodawaj go do gorącej herbaty. Stracisz wszystko to, co w nim najcenniejsze

pysznosci.pl 1 rok temu
Zdjęcie: Herbata z miodem - Pyszności; foto: Canva


Miód to jeden z najpopularniejszych dodatków do herbaty. Wiele osób popełnia jednak błąd i dodaje go w niewłaściwym momencie. Tracimy na tym naprawdę dużo!

Czarna herbata ma dość mocny, gorzki smak, który nie każdemu przypadnie do gustu. Wiele osób sięga wtedy po coś, co ją osłodzi i zamieni w pyszny napar. Najczęściej decydujemy się na miód, znając jego zdrowotne adekwatności.

Czy można dodawać miód do herbaty?

Miód jest bardzo wrażliwy na wysoką temperaturę. Naturalną dla niego jest ta, która panuje w ulu- 35 stopni Celsjusza. Dodając miód do wrzątku, bezpowrotnie pozbawiamy go jego cennych adekwatności. Degradacji ulega niema 200 substancji czynnych w tym enzymy, które wykazują adekwatności antybakteryjne i przeciwgrzybicze. Za bezpieczną temperaturę, która nie wpłynie znacząco na adekwatności miodu, uznaje się maksymalnie 40-45 stopni Celsjusza. Miód w gorącej herbacie nie będzie niczym innym niż zwykłą substancją słodzącą.

Dodaj go we właściwym momencie

Jeśli chcesz dodać miód do swojej herbaty, to odczekaj kilkanaście minut, aby przestygła. Powinno wystarczyć 10-15 minut. Dzięki temu miód nie tylko będzie pysznie smakował, ale również zachowa swoje zdrowotne adekwatności. Pomocny może być też termometr kuchenny. Zmierz nim temperaturę naparu i dodaj miód, gdy ta spadnie poniżej 45 stopni Celsjusza. Oczywiście, nic nie stoi na przeszkodzie, żeby korzystać jedynie z walorów smakowych, bez zdrowotnych bonusów i dodawać go do gorącej herbaty.

Herbata z miodem – Pyszności; foto: Canva

Czy miód w gorącej herbacie jest toksyczny?

Pojawiają się czasem głosy, iż miód dodany do gorącej herbaty staje się nie tylko bezwartościowy, ale choćby toksyczny. To mit! Mówi się o szkodliwym wzroście HMF, organicznego związku chemicznego (hydroksymetylofurfural), w próbkach miodu podgrzanych do 60 st. C. Ta substancja występuje naturalnie w wielu produktach spożywczych. W badaniach dowodzących możliwego szkodliwego wpływu HMF na zdrowie nie ma mowy o kwalifikowaniu tej substancji jako „trucizny”

Przepis na aromatyczne powidła z miodem i kakao znajdziesz na naszym kanale YouTube

Idź do oryginalnego materiału