Nieziemsko dobre ciasto bez użycia miksera. W roli głównej sezonowe owoce

g.pl 1 miesiąc temu
Placek ze śliwkami i kruszonką nieodłącznie kojarzy nam się z jesienią. Będzie on świetnym dodatkiem zarówno do jesiennej herbaty, jak i do kawy z syropem dyniowym. Jeszcze tylko kocyk, zapachowe świece i ulubiony jesienny film lub książka, i czego można chcieć więcej?
Jesień to czas, gdy na straganach pojawiają się świeże, dojrzałe śliwki. To właśnie znak, iż czas na prawdziwy klasyk w naszej kuchni: placek ze śliwkami. Ten prosty i aromatyczny deser to smak dzieciństwa, który wraca co roku - szczególnie jesienią.


REKLAMA


Zobacz wideo Nie wiesz co zrobić z ugotowanymi ziemniakami? Chrupiący placek z ziemniakami i serem czeka


Najłatwiejszy placek ze śliwkami. Wystarczy tylko kilka składników
Nie musisz być mistrzem cukiernictwa, by upiec pyszny placek ze śliwkami. Wystarczy kilka podstawowych składników, miska i piekarnik. Najłatwiejszy placek ze śliwkami przygotujesz bez miksera i w mniej niż 15 minut!
Aby przygotować placek ze śliwkami, będziemy potrzebować:


500 g śliwek (najlepiej sprawdzą się węgierki)
2 szklanki mąki pszennej
1 szklanka cukru
1/2 szklanki oleju
4 jajka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
cukier puder (do posypania)


Na samym początku w misce mieszamy olej, jajka oraz cukier. Do miski przesiewamy mąkę i proszek do pieczenia. Tak przygotowane ciasto wlewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia (my użyliśmy formy o wymiarach 25x35 centymetrów). Na wierzchu ciasta układamy przekrojone na pół śliwki - skórką do dołu. Ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180°C i pieczemy przez około 40 minut.
Domowy smak - placek ze śliwkami i kruszonką
jeżeli chcecie wrócić do czasów dzieciństwa, to koniecznie przygotujcie placek ze śliwkami i kruszonką. Do zrobienia kruszonki będziemy potrzebować:


100 g zimnego masła
1/2 szklanki cukru
1 szklanka mąki


Składniki rozcieramy w palcach tak, aby powstały grudki. Kruszonką posypujemy wierzch ciasta tuż przed włożeniem go do piekarnika. Dobrze przypieczona kruszonka nada ciastu nie tylko fenomenalnego smaku, ale i zachwyci swoim aromatem.


Najszybszy placek ze śliwkami. Ten deser przygotujesz choćby wtedy, gdy goście "zaraz będą"
Masz mało czasu, a chcesz przygotować coś domowego? Oto najszybszy placek ze śliwkami! Do jego wykonania wystarczy:


1 szklanka jogurtu naturalnego
1 jajko
1/2 szklanki cukru
1,5 szklanki mąki
1/2 szklanki oleju
1 łyżeczka proszku do pieczenia
500 g śliwek


Wszystkie składniki mieszamy w jednej misce, a następnie wylewamy do formy. Na wierzchu układamy przekrojone na pół śliwki i pieczemy 30-35 minut w temperaturze 180°C. To ciasto przygotujesz w zaledwie kilka minut, a jego smak zachwyci twoich gości.


Ciasto ze śliwkami to najlepszy i najszybszy sposób na pyszny, jesienny deser. Możesz wybrać swoją ulubioną wersję, a także wzbogacić nasze przepisy np. o cynamon, kakao czy wanilię. Tej jesieni spraw sobie nieco słodkiej przyjemności!
Idź do oryginalnego materiału