Pączki z ziemniakami nie różnią się smakiem znacząco od tradycyjnych pączków. Jednak dodanie do nich ziemniaków sprawia, iż ciasto nabiera objętości i jego konsystencja zmienia się na lepsze. Ciasto na pączki przygotowywane z przepisu siostry Anastazji jest więc idealnie sprężyste i mięciutkie. Podpowiadamy, jak je przygotować i jak dodać ziemniaki, aby słodki przysmak wyszedł perfekcyjnie.
Co jest potrzebne, aby zrobić pączki z przepisu siostry Anastazji? Kup te produkty
Przygotowanie pączków z ziemniakami z przepisu siostry Anastazji wymaga od nas przygotowania niezbędnych składników, dzięki którym przekąska ta będzie miała niepowtarzalny i wyjątkowy smak. Na początek musimy przygotować produkty potrzebne do ciasta. Oto one:
- 100 g cukru,
- 125 ml ciepłej wody,
- 125 ml letniego mleka,
- 360 g mąki pszennej,
- 7 g suchych drożdży,
- 1 jajko,
- 75 g masła,
- 1 łyżeczka soli.
Natomiast do przygotowania masy ziemniaczanej do ciasta, będziemy potrzebowali:
- 150 g ziemniaków,
- 1 łyżka masła,
- 2 łyżki mleka.
Dodatkowo przyda nam się smalec do smażenia oraz cukier puder do posypania pączków.
Czytaj również: Nie tylko bulion. Ta lemoniada też ma mnóstwo kolagenu na stawy i skórę
Jak zrobić pączki z ziemniakami z przepisu siostry Anastazji? Wykonaj te kroki
Pierwszym krokiem do przygotowania tych słodkości, jest obranie ziemniaków i ugotowanie ich, aż będą całkiem miękkie. Następnie odcedzamy je i wlewamy do nich mleko oraz dodajemy masło. Całość ubijamy na jedwabiste purée.
Kolejnym krokiem jest roztopienie na patelni masła do ciasta i wystudzenie go. W międzyczasie do dużej miski przesiewamy mąkę, dodajemy do niej cukier, sól oraz drożdże. Natomiast do drugiej miski wkładamy pozostałe składniki na ciasto, czyli wodę, wystudzone masło z patelni, gorące purée, letnie mleko oraz jajko.
Następnie łączymy zawartość obu misek i zagniatamy na jednolite ciasto. Przykrywamy je czystą ściereczką i odkładamy w ciepłe miejsce na 40 minut. Po upływie tego czasu podsypujemy stolnicę mąką i przekładamy na nią ciasto. Zagniatamy je i rozwałkowujemy.
Za pomocą szklanki wycinamy pączki i rozkładamy je na blaszce. Przykrywamy ścierką i odkładamy do podrośnięcia na 15 minut. W tym czasie w głębokim garnku rozgrzewamy smalec. Następnie po upływie kwadransa kładziemy pączki na rozgrzany tłuszcz i smażymy przez minutę z każdej strony.
Wyciągamy je na ręcznik papierowy, aby odsączyć z nadmiaru tłuszczu. Następnie nadziewamy je ulubionym nadzieniem dzięki rękawa cukierniczego, a gdy wystygną, posypujemy cukrem pudrem.
Zobacz też:
Prawdziwy hit karnawału. Te słodkości biją na głowę pączki, faworki, a choćby racuchy
To najbardziej warszawskie ciastko. Z tego przepisu wyjdzie smaczne jak w cukierni
Jedz tę zupę zimą. Rozgrzewa, wzmacnia odporność i poprawia metabolizm