Kilkudziesięciu uczniów niepełnosprawnych z terenu całego województwa świętokrzyskiego weźmie udział w „Wiosennych Warsztatach Kulinarnych z Kurtem Schellerem”, które odbędą się w piątek (14 marca) w Specjalnym Ośrodku Szkolno–Wychowawczym dla Dzieci i Młodzieży w Kielcach.
Kurt Scheller to szwajcarski szef kuchni, krytyk kulinarny i założyciel kulinarnej Akademii. Był ekspertem w kilku polskich kulinarnych reality show.
Marta Jagniątkowska, dyrektor placówki informuje, iż udział w warsztatach to dla uczniów, oprócz sprawdzenia swoich umiejętności kulinarnych, także możliwość kontaktu z rówieśnikami.
– Chcemy pokazać nasz ośrodek, uczniów, którzy tu chodzą do szkoły. Chcemy pokazać, iż są uzdolnionymi osobami w wielu dziedzinach, iż potrafią, dają radę, i iż w tym, co robią są naprawdę świetni. Chciałabym, żeby postrzegać osoby niepełnosprawne nie poprzez pryzmat ich niedoskonałości, ale umiejętności. Stąd pomysł, by taka znana postać jak Kurt Scheller do nas przyjechał – mówi Marta Jagniątkowska.
Podczas warsztatów uczniowie pod okiem Kurta Schellera przygotują m.in. tort.
– Tematem warsztatów jest „Rewia smaków”, czyli od słonego do słodkiego. Zbliżają się Święta Wielkanocne, więc na pewno na stole pojawią się potrawy przygotowane ze śledzia, będzie tatar. Oceniany będzie nie tylko smak potrawy, ale jej przygotowanie i podanie – dodała Marta Jagniątkowska.
W warsztatach wezmą udział uczniowie z Kielc, ale także z Pińczowa, Buska–Zdroju, Starachowic i Skarżyska–Kamiennej. Początek o godz. 10.