
W Zespole Placówek Szkolno-Wychowawczych w Kielcach odbyły się dziś (14 marca) wyjątkowe warsztaty kulinarne pod hasłem „Od słonego do słodkiego”. Dania były przygotowane pod czujnym okiem Kurta Schellera.
Podczas warsztatów uczestnicy przygotowali potrawy z wykorzystaniem śledzi w różnych odsłonach, a na deser tort owocowy.
– Dowiedzieliśmy się, iż podczas gotowania trzeba mieć spokój, koncentrację i dużo się napracować. Dodatkowo ważna jest precyzja i dbałość o estetykę, bo istotny jest nie tylko smak, ale również wygląd – mówią Zuzanna, Patryk i Kacper z Zespołu Placówek Szkolno-Wychowawczych w Kielcach.
Kurt Scheller, szwajcarski szef kuchni i krytyk kulinarny podkreślił, iż młodzież włożyła dużo pracy i serca w gotowanie.
– Jestem bardzo zadowolony jak młodzi ludzie tutaj pracowali. Widać zaangażowanie i można zauważyć u niektórych prawdziwy talent – zdradza szef kuchni.
Dyrekcja placówki zorganizowała warsztaty my młodzi kucharze pod okiem mistrzów szlifowali swój taletn, poziom wiedzy i doświadczenie.
– Młodzież świetnie sobie poradziła. Wykonali przepiękny tatar ze śledzia, a także udekorowali tort. Co ważne – nagrody otrzymają wszyscy uczestnicy, nie ma tutaj rywalizacji, jest za to wspaniała kooperacja – wyjaśnia Monika Dziedzic, wicedyrektor Zespołu Placówek Szkolno-Wychowawczych w Kielcach.
Współorganizatorem akcji była Fundacja „Perpsektywy”.
–Zostaliśmy poproszeni aby stworzyć pakiety prezentowe i my oczywiście nie odmawiamy. Atmosfera przepiękna, tym bardziej jesteśmy szczęśliwi, iż możemy dołożyć malutką cegiełkę do tego wspaniałego wydarzenia – informuje Aleksandra Niemczyk, wiceprezes fundacji.
W warsztatach wzięli udział także uczniowie: Ośrodka Szkolno-Wychowawczego w Barczy, Specjalnego Ośrodka Szkolno-Wychowawczego w Starachowicach, Specjalnego Ośrodka Szkolno-Wychowawczego „Złote serce” w Pińczowie, Zespołu Placówek Edukacyjno-Wychowawczych w Skarżysku-Kamiennej oraz Technikum nr 9 i Branżowa Szkoła nr 7 w Kielcach.