Niedoceniona ryba ultra rzadko gości na talerzach, a jest niskokaloryczna i wyrazista w smaku [PRZEPISY]

g.pl 1 miesiąc temu
Potrawy z tej niedocenionej ryby to receptura na kulinarny sukces. Dowiedz się koniecznie, jak zrobić z niej nieskomplikowany, a pyszny i zdecydowanie godny polecenia posiłek. Zakochasz się w jej smaku.
Ryby to bardzo istotny element każdej diety. Najczęściej spotyka się jednak m.in. makrelę, mintaja, dorsza, łososia, pstrąga czy sardynki. Szczupak nie jest na szczycie listy. Tymczasem jest to aromatyczna ryba, którą warto dodać do jadłospisu, a przepisy na nią nie muszą być skomplikowane.


REKLAMA


Zobacz wideo Zupa tajska z odzysku z ryby po grecku


Szczupak - przepis na zdrowy posiłek. Co można z niego zrobić?
Szczupak i przepis, jaki można wykorzystać na jego przyrządzenie, to wbrew pozorom wiele możliwości. Nie jest to ryba trudna w obróbce, a potrawy, których jest częścią, na długo zapadają w pamięci. Nadaje się do różnej obróbki termicznej, a zatem można ją zarówno grillować, dusić, smażyć, jak i piec. Wszystko zależy od okoliczności i dodatków, które chcemy razem z nią podać. jeżeli jeszcze nie próbowałeś jej przyrządzić, warto poznać nasze propozycje na szczupaka.


Szczupak w galarecie - przepis na smakowity odświętny obiad
Najbardziej popularna ryba, którą przyrządza się w ten sposób, to karp. Tymczasem szczupak w galarecie to równie dobry pomysł i pasuje na różne okazje. Może być podany zarówno na święta, jak i imprezę urodzinową, czy spotkanie ze znajomymi lub rodziną.
Składniki:


szczupak w całości albo 2 filety
1 marchewka
1 pietruszka
1 cebula
1 por
2-3 liście laurowe
kilka ziaren ziela angielskiego
żelatyna.


Wykonanie:


Warzywa obrać i pokroić. Włożyć do garnka i zalać ok. 1,5 l wody. Dodać przyprawy. Gotować 15 minut. W tym czasie przygotować szczupaka. jeżeli mamy całego, należy go umyć, oczyścić z łusek i pokroić w dzwonka. jeżeli mamy filet - obróbka jest prostsza, bo wystarczy umyć i pokroić w kawałki. Dołożyć do wywaru i gotować kolejne 10-15 minut w przypadku fileta, a 20 minut - przy całej rybie, na wolnym ogniu. Następnie wyjąć rybę. jeżeli mamy szczupaka w całości, to należy teraz obrać mięso ze skóry i ości. Ułożyć rybę w małych, przygotowanych wcześniej, miseczkach. Odlać z garnka tyle bulionu, ile potrzeba wg przepisu na opakowaniu żelatyny i przygotować ją do zalania miseczek. Dołożyć warzywa i zalać gotową żelatyną. Zostawić do stężenia. Podawać z octem i pieczywem.
Szczupak faszerowany? Czemu nie!
Tak - ta ryba daje wiele możliwości kulinarnych. Szczupak faszerowany na pewno będzie zachwycał nie tylko smakiem, ale i wyglądem. A przecież nie można zapominać starego porzekadła, iż "je się też oczyma".
Składniki:


szczupak
2 marchewki
1 pietruszka
2 cebule
2 bułki kajzerki albo jedna "z przedziałkiem"
2-3 jajka (w zależności od wielkości)
2-3 liście laurowe
kilka ziaren ziela angielskiego
mleko
sól, pieprz, inne przyprawy.


Wykonanie:


Szczupaka umyć, oczyścić z łusek, usunąć oczy i odciąć płetwy. Następnie należy naciąć skórę w okolicy łba i zacząć usuwać skórę w kierunku ogona. Potem należy zrobić nacięcie na brzuchu i usunąć wnętrzności. Kolejną czynnością jest oddzielenie mięsa i usunięcie go z ryby, a na koniec należy pozbyć się ości. Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na oliwie lub maśle. Marchewki obrać i pokroić w plasterki, a następnie podsmażyć razem z cebulą. Pieczywo, najlepiej czerstwe, namoczyć w mleku. Bułki i warzywa zmielić razem z mięsem w maszynce do mięsa. Dodać jajko i wymieszać. Uzyskany farsz włożyć do ryby. Do garnka wlać wodę i dołożyć przyprawy. Zagotować. Do gorącej wody włożyć rybę owiniętą w gazę i gotować 50-60 minut.
A szczupak pieczony? Zobacz, jak go zrobić
Szczupak pieczony to kolejna z możliwości przyrządzenia tej fantastycznej ryby. Także i w tym wydaniu zachwyci ona podniebienia gości. Receptura nie jest skomplikowana, więc mogą z niej skorzystać także osoby, które nie lubią poświęcać dużo czasu w kuchni.
Składniki:


szczupak
włoszczyzna
masło
2 cebule
sok z cytryny
sól i pieprz.


Wykonanie:


Rybę umyć i osuszyć. Włoszczyznę zagotować z przyprawami - jak na zupę, by uzyskać aromatyczny bulion. Rybę włożyć do naczynia i położyć na niej albo całe plasterki cebuli, albo obsypać ją cebulą pokrojoną w kostkę. Skropić sokiem z cytryny. Wlać trochę wywaru warzywnego. Na rybie ułożyć kilka plasterków masła. W zamkniętym naczyniu wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza, grzałki góra-dół i piec 40 minut. Na kilka minut przed końcem pieczenia można zostawić grzałkę tylko góra i otworzyć naczynie, by skórka zrobiła się chrupiąca.


Szczupak z piekarnika? A może z grilla?
Pieczona ryba to bardzo dobry pomysł na posiłek. Szczupak z piekarnika na pewno dobrze się sprawdzi. Jednakże w okresie wiosenno-letnim, gdy dużo czasu spędzamy na świeżym powietrzu, idealnym rozwiązaniem może być jego grillowana wersja.
Składniki:


2 filety ze szczupaka
sok z cytryny
oliwa
przyprawa do ryb lub inna ulubiona
sól, pieprz.


Wykonanie:


Rybę umyć, osuszyć, pokroić na kawałki i natrzeć przyprawami i oliwą. Odstawić na kilka godzin, a najlepiej na noc, do lodówki. Następnego dnia grillować po obu stronach po 4-5 minut.
Co lepiej wybrać: filet ze szczupaka czy całą rybę?
To trudne pytanie, bo wiele zależy od naszych umiejętności kulinarnych oraz od rodzaju potrawy.
o ile używa się całej ryby, konieczne mogą być umiejętności związane z jej filetowaniem. Natomiast wywar z warzyw i ryby, która jest użyta wraz ze skórą i kośćmi, jest dużo bardziej esencjonalny niż gdyby użyto już oprawionej ryby.
Filet ze szczupaka jest łatwiejszy w obróbce, nie wymaga usuwania kości czy wnętrzności i można od razu robić dowolną potrawę z jego udziałem. Jednak smak i zapach takiej ryby jest słabszy niż ten, gdy jest ona np. ze skórą.


Zobacz też: Gdzie wyrzucić karton po pizzy? Uwaga na pułapkę! Cały czas popełniamy ten błąd
Idź do oryginalnego materiału