Niedoceniane małe rybki. Mają bardzo smaczne mięso i kilka ości

pysznosci.pl 1 rok temu
Zdjęcie: sardynki - Pyszności; foto: Canva


Egzotyczne, modne ryby nie zawsze są lepsze pod kątem zdrowotnym od niepozornych, od dawna nam znanych rybek z osiedlowego sklepu rybnego. Z tego artykułu dowiesz się na przykład, jak wiele wartości odżywczych zawierają sardynki. Już po chwili sam stwierdzisz, iż ten gatunek jest lepszy choćby od łososia.

Ryby z założenia traktujemy jako coś bardzo zdrowego; element odżywiania, bez którego nasze diety nie będą optymalnie ustalone. To z grubsza dobre podejście. Jednak filozofia świadomości żywieniowej powinna nas też zachęcać do zgłębiania zawartości poszczególnych ryb. Nie robiąc tego, może się okazać, iż zjadamy puste kalorie, na dodatek „wzbogacone” pokaźną ilością hormonów i antybiotyków.

Dokładnie tak sprawa się prezentuje w przypadku popularnej w Polsce pangi. To niezdrowe i bezwartościowe odżywczo mięso dalej króluje na naszych stołach; pangi są bowiem w czołówce najczęściej konsumowanych w naszym kraju ryb. O tym, dlaczego nie warto tego robić, pisaliśmy już tutaj.

sardynki – Pyszności; foto: Canva

I pomyśleć, iż niezwykle zdrowe ryby są niemal równie tanie i leżą tuż obok pangi! O które morskie stworzenia chodzi? Oczywiście o sardynki.

Dlaczego warto jeść sardynki?

W rankingach najzdrowszych ryb świata sardynki zawsze zajmują bardzo wysokie miejsce. O ich niesamowitych adekwatnościach jasno napisała Blanca Społowicz, kosmetolożka prowadząca na Instagramie popularny profil „skincoach”:

Ryby zimnowodne takie jak sardynki, śledzie, pstrągi, dziki łosoś itp. są doskonałym źródłem białka, niezbędnym do regeneracji organizmu, w tym skóry, na poziomie komórkowym. Wykazano, iż największe korzyści odżywcze zawarte są w małych, niepozornych SARDYNKACH!

Co jeszcze, poza białkiem, zawierają sardynki? Przede wszystkim, jak tłumaczy Blanca, warto zwrócić uwagę na bardzo dużą zawartość kwasów omega-3, które zapobiegają chorobom serca, działają przeciwzapalnie, a choćby pozwalają skórze dłużej zachować swoją elastyczność.

sardynki – Pyszności; foto: Canva

Co więcej, te małe rybki ze względu na swój rozmiar nie absorbują takich ilości rtęci, jak większe gatunki. Zamiast niej w mięsie sardynek odnajdziemy witaminy: D, A, E, K i B12. Na dodatek sardynki są bardzo smaczne i mają kilka ości. Społowicz podpowiada również zapoznanie się z tematem oleju z sardynek, który, jak twierdzi „The Journal of Nutrition”, zwiększa liczbę komórek odpornościowych w organizmie.

Zobacz jeszcze ten przepis z naszego kanału na YouTube.

Idź do oryginalnego materiału