Wiele osób z warzyw gotowanych w bulionie przygotowuje sałatkę jarzynową. A czy wiesz, iż możesz wykorzystać również mięso z rosołu? Pastą z gotowanego kurczaka będą zajadać się wszyscy domownicy.
Smarowidło z mięsa z rosołu: pyszne i sycące
Mięso gotowane długo w rosole nabiera wyjątkowego aromatu warzyw i przypraw. Ma jednak to do siebie, iż nie może zbyt długo leżeć, bo obsycha i nabiera nieapetycznego wyglądu. jeżeli zostało ci mięso z rosołu, nic nie stoi na przeszkodzie, by zrobić z niego pyszne smarowidło.
Pasta jest wyjątkowo prosta w przygotowaniu, przepisem na nią podzielił się Tomasz Strzelczyk, znany kucharz. Aby nie była mdła w smaku, możesz doprawić ją dowolnymi przyprawami. Takie smarowidło będzie doskonałym dodatkiem do świeżego pieczywa i pozwoli na wykorzystanie całego mięsa z rosołu.
Smarowidło z rosołowego mięsa: przepis
Do przygotowania smarowidła z rosołowego mięsa wykorzystasz choćby jego skórkę. Wielu traktuje ją jako odpad, ale nada ona paście wilgoci, a zawarty w niej tłuszcz podniesie walory smakowe pasty. Ten dodatek do pieczywa przygotujesz gwałtownie i bez większego trudu - oto przepis na pastę z rosołowego mięsa:
Składniki:
- mięso z kurczaka gotowanego w rosole;
- 100 g ugotowanej ciecierzycy, może być też z puszki;
- 2 cebule;
- 2 ząbki czosnku;
- Łyżka oleju;
- 5 łyżek majonezu;
- pół łyżeczki majeranku;
- pół łyżeczki słodkiej papryki;
- sól i pieprz.
Przygotowanie:
Obierz dokładnie mięso z kurczaka, cebulę posiekaj i podsmaż na oleju. Odstaw do wystygnięcia;
Mięso, ciecierzycę, czosnek i podsmażoną cebulę przepuść przez maszynkę do mięsa;
Do powstałej w ten sposób masy dodaj przyprawy;
Na koniec dorzuć majonez i wszystko dokładnie wymieszaj.
Czytaj też: Zetrzyj i dodaj do mielonych. Wyjdą soczyste i lekkie, jak chmurka
Różne wersje smarowidła
Podobno w każdym domu rosół smakuje inaczej. Podobnie może być ze smarowidłem z gotowanego kurczaka. Wystarczy, iż zmienisz przyprawy i dodatki, a efekt może być za każdym razem inny.
Wiosną cebulę możesz zastąpić siekanym szczypiorkiem czy koperkiem, nadając paście mięsnej aromatu nowalijek. Fani kuchni azjatyckiej z pewnością nie pogardzą dodatkiem curry czy kurkumy. Natomiast wielbiciele ostrych potraw mogą poeksperymentować, dodając do potrawy chili czy pieprz cayenne.
Zobacz też:
Ma więcej błonnika niż otręby i siemię lniane. Włącz do diety, jeżeli chcesz schudnąć
Zrób to ciasto na dzień kobiet. Z przepisu Ewy Wachowicz wychodzi palce lizać
W PRL-u wszyscy się nimi zajadali. Zrobisz je gwałtownie i za grosze