Nie wyrzucaj mięsa z rosołu. Zrobisz z niego pyszny dodatek do śniadania

top.pl 2 miesięcy temu
Zdjęcie: /123RF/PICSEL /INTERIA.PL


Rosół to bezapelacyjny król polskich stołów. Wielu nie wyobraża sobie niedzielnego obiadu bez tego aromatycznego wywaru z mięsa i warzyw. Nie wszyscy jednak lubią gotowane dodatki, zajadając się tylko bulionem z makaronem. Podpowiadamy, jak z rosołowego mięsa zrobić pyszne smarowidło.

Wiele osób z warzyw gotowanych w bulionie przygotowuje sałatkę jarzynową. A czy wiesz, iż możesz wykorzystać również mięso z rosołu? Pastą z gotowanego kurczaka będą zajadać się wszyscy domownicy.

Smarowidło z mięsa z rosołu: pyszne i sycące

Mięso gotowane długo w rosole nabiera wyjątkowego aromatu warzyw i przypraw. Ma jednak to do siebie, iż nie może zbyt długo leżeć, bo obsycha i nabiera nieapetycznego wyglądu. jeżeli zostało ci mięso z rosołu, nic nie stoi na przeszkodzie, by zrobić z niego pyszne smarowidło.

Pasta jest wyjątkowo prosta w przygotowaniu, przepisem na nią podzielił się Tomasz Strzelczyk, znany kucharz. Aby nie była mdła w smaku, możesz doprawić ją dowolnymi przyprawami. Takie smarowidło będzie doskonałym dodatkiem do świeżego pieczywa i pozwoli na wykorzystanie całego mięsa z rosołu.

Smarowidło z rosołowego mięsa: przepis

Do przygotowania smarowidła z rosołowego mięsa wykorzystasz choćby jego skórkę. Wielu traktuje ją jako odpad, ale nada ona paście wilgoci, a zawarty w niej tłuszcz podniesie walory smakowe pasty. Ten dodatek do pieczywa przygotujesz gwałtownie i bez większego trudu - oto przepis na pastę z rosołowego mięsa:

Składniki:

  • mięso z kurczaka gotowanego w rosole;
  • 100 g ugotowanej ciecierzycy, może być też z puszki;
  • 2 cebule;
  • 2 ząbki czosnku;
  • Łyżka oleju;
  • 5 łyżek majonezu;
  • pół łyżeczki majeranku;
  • pół łyżeczki słodkiej papryki;
  • sól i pieprz.

Przygotowanie:

Obierz dokładnie mięso z kurczaka, cebulę posiekaj i podsmaż na oleju. Odstaw do wystygnięcia;

Mięso, ciecierzycę, czosnek i podsmażoną cebulę przepuść przez maszynkę do mięsa;

Do powstałej w ten sposób masy dodaj przyprawy;

Na koniec dorzuć majonez i wszystko dokładnie wymieszaj.

Czytaj też: Zetrzyj i dodaj do mielonych. Wyjdą soczyste i lekkie, jak chmurka

Różne wersje smarowidła

Podobno w każdym domu rosół smakuje inaczej. Podobnie może być ze smarowidłem z gotowanego kurczaka. Wystarczy, iż zmienisz przyprawy i dodatki, a efekt może być za każdym razem inny.

Wiosną cebulę możesz zastąpić siekanym szczypiorkiem czy koperkiem, nadając paście mięsnej aromatu nowalijek. Fani kuchni azjatyckiej z pewnością nie pogardzą dodatkiem curry czy kurkumy. Natomiast wielbiciele ostrych potraw mogą poeksperymentować, dodając do potrawy chili czy pieprz cayenne.

Zobacz też:

Ma więcej błonnika niż otręby i siemię lniane. Włącz do diety, jeżeli chcesz schudnąć

Zrób to ciasto na dzień kobiet. Z przepisu Ewy Wachowicz wychodzi palce lizać

W PRL-u wszyscy się nimi zajadali. Zrobisz je gwałtownie i za grosze

Idź do oryginalnego materiału