Sezon na bób trwa od końca czerwca do końca sierpnia. Dla wielu to zbyt krótko, aby nacieszyć się smakiem tego pysznego warzywa strączkowego. Co ważne, bób można mrozić i jeść przez cały rok, jednak najlepiej smakuje świeży. Jak zrobić pyszne sałatki z bobem? Dowiesz się tego z naszego artykułu.
REKLAMA
Zobacz wideo Nowoczesna mizeria bez śmietany. Tak robią ją millenialsi
Sałatka z bobem i fetą - idealna na lato dla wszystkich
Sałatka z bobem to dobra alternatywa dla tych, którzy dbają o linię. Bób dostarcza energii na wiele godzin, a przy tym nie tuczy. W połączeniu z odpowiednimi składnikami możemy stworzyć smakowity launchbox. Poniżej szybki przepis na przepyszną sałatkę z bobem.
Składniki:
200 g bobu;
1-2 łyżki soku z cytryny;
rukola - 1 tacka;
2-3 pomidory;
1 papryka czerwona;
1 mała cebula;
sól, pieprz - do smaku;
garść czarnych oliwek;
150 g sera feta;
oliwa z oliwek;
oregano, bazylia - do smaku;
puszka tuńczyka w sosie własnym.
Wykonanie:
Bób umyj dokładnie i ugotuj go we wrzącej, osolonej wodzie.
Później odcedź i obierz.
Tak przygotowany bób skrop sokiem z cytryny.
Przygotuj rukolę. Umyj ją, osusz i przełóż do miski.
Dołóż bób.
Następnie przygotuj pomidory. Umyj je i sparz. Obierz ze skórki. Pokrój. Dodaj do reszty składników.
Dodaj posiekaną cebulę.
Paprykę umyj, usuń gniazda nasienne. Pokrój w kostkę i dodaj do reszty składników.
Dołóż pokrojony ser feta i oliwki.
Odcedź tuńczyka z zalewy i dodaj rybę do pozostałych składników.
Całość przypraw do smaku i skrop oliwą z oliwek.
Wymieszaj dokładnie wszystkie składniki.
Sałatkę warto schłodzić przed podaniem.
Sałatka z bobem i boczkiem - tak chrupiąca, iż słychać przy każdym kęsie!
Niecodzienna sałatka z bobem i boczkiem to przysmak dla tych, którzy lubią pochrupać. Z pewnością takiej jeszcze nie jadłeś. Jajka, chrupiący boczek i bób - z pozoru połączenie, które do siebie nie pasuje, ale nic bardziej mylnego. W tej propozycji wszystko idealnie się ze sobą komponuje. Co więcej, taka sałatka może posłużyć jako drugie śniadanie, czy też lekki obiad.
Składniki:
4 jaja;
4 plasterki boczku;
szczypior;
300 g bobu;
kilka łyżek jogurtu naturalnego;
sól, pieprz.
Wykonanie:
Bób umyj i ugotuj w osolonej wodzie. Przeciętnie proces ten powinien trwać przez 15 minut.
Później ugotuj jaja na twardo. Ostudź je, obierz i pokrój.
Szczypiorek umyj, osusz i posiekaj na drobno.
Przygotuj boczek. Pokrój go i usmaż na patelni. Boczek musi być chrupiący i rumiany.
Połącz ze sobą powyższe składniki.
W drugiej miseczce, przygotuj sos. Połącz jogurt z przyprawami. Wymieszaj i dodaj do sałatki.
Całość dokładnie wymieszaj. Przed podaniem, sałatkę należy schłodzić.
Zobacz też: Da więcej soku, łatwiej się wyciśnie. Oto patent na niesforną cytrynę