Nie uwierzysz, jak pyszna może być sałatka z bobem - ten składnik robi robotę

g.pl 1 dzień temu
Możesz zaserwować pyszną sałatkę z bobem na grilla lub rodzinne przyjęcie. w okresie letnim to prawdziwy hit kulinarny. Przygotowaliśmy dwa szybkie przepisy, które warto wypróbować.
Sezon na bób trwa od końca czerwca do końca sierpnia. Dla wielu to zbyt krótko, aby nacieszyć się smakiem tego pysznego warzywa strączkowego. Co ważne, bób można mrozić i jeść przez cały rok, jednak najlepiej smakuje świeży. Jak zrobić pyszne sałatki z bobem? Dowiesz się tego z naszego artykułu.


REKLAMA


Zobacz wideo Nowoczesna mizeria bez śmietany. Tak robią ją millenialsi


Sałatka z bobem i fetą - idealna na lato dla wszystkich
Sałatka z bobem to dobra alternatywa dla tych, którzy dbają o linię. Bób dostarcza energii na wiele godzin, a przy tym nie tuczy. W połączeniu z odpowiednimi składnikami możemy stworzyć smakowity launchbox. Poniżej szybki przepis na przepyszną sałatkę z bobem.
Składniki:


200 g bobu;
1-2 łyżki soku z cytryny;
rukola - 1 tacka;
2-3 pomidory;
1 papryka czerwona;
1 mała cebula;
sól, pieprz - do smaku;
garść czarnych oliwek;
150 g sera feta;
oliwa z oliwek;
oregano, bazylia - do smaku;
puszka tuńczyka w sosie własnym.


Wykonanie:


Bób umyj dokładnie i ugotuj go we wrzącej, osolonej wodzie.
Później odcedź i obierz.
Tak przygotowany bób skrop sokiem z cytryny.
Przygotuj rukolę. Umyj ją, osusz i przełóż do miski.
Dołóż bób.
Następnie przygotuj pomidory. Umyj je i sparz. Obierz ze skórki. Pokrój. Dodaj do reszty składników.
Dodaj posiekaną cebulę.
Paprykę umyj, usuń gniazda nasienne. Pokrój w kostkę i dodaj do reszty składników.
Dołóż pokrojony ser feta i oliwki.
Odcedź tuńczyka z zalewy i dodaj rybę do pozostałych składników.
Całość przypraw do smaku i skrop oliwą z oliwek.
Wymieszaj dokładnie wszystkie składniki.
Sałatkę warto schłodzić przed podaniem.


Sałatka z bobem i boczkiem - tak chrupiąca, iż słychać przy każdym kęsie!
Niecodzienna sałatka z bobem i boczkiem to przysmak dla tych, którzy lubią pochrupać. Z pewnością takiej jeszcze nie jadłeś. Jajka, chrupiący boczek i bób - z pozoru połączenie, które do siebie nie pasuje, ale nic bardziej mylnego. W tej propozycji wszystko idealnie się ze sobą komponuje. Co więcej, taka sałatka może posłużyć jako drugie śniadanie, czy też lekki obiad.


Składniki:


4 jaja;
4 plasterki boczku;
szczypior;
300 g bobu;
kilka łyżek jogurtu naturalnego;
sól, pieprz.


Wykonanie:


Bób umyj i ugotuj w osolonej wodzie. Przeciętnie proces ten powinien trwać przez 15 minut.
Później ugotuj jaja na twardo. Ostudź je, obierz i pokrój.
Szczypiorek umyj, osusz i posiekaj na drobno.
Przygotuj boczek. Pokrój go i usmaż na patelni. Boczek musi być chrupiący i rumiany.
Połącz ze sobą powyższe składniki.
W drugiej miseczce, przygotuj sos. Połącz jogurt z przyprawami. Wymieszaj i dodaj do sałatki.
Całość dokładnie wymieszaj. Przed podaniem, sałatkę należy schłodzić.


Zobacz też: Da więcej soku, łatwiej się wyciśnie. Oto patent na niesforną cytrynę
Idź do oryginalnego materiału