Mowa o okrze, czyli piżmianie jadalnym. To jednoroczna roślina z rodziny ślazowatych, która najczęściej uprawiana jest w krajach o tropikalnym lub subtropikalnym klimacie. Dorasta do czterech metrów wysokości i cechuje się dłoniastymi liśćmi oraz żółtymi kwiatami w kształcie kielicha. Jak jeść okrę i dlaczego warto włączyć ją do codziennego jadłospisu? Wyjaśniamy.
REKLAMA
Zobacz wideo Chcesz zrobić idealną zupę ogórkową? Nie popełniaj tych błędów
Co zamiast śmietany do zupy? Oto idealny zagęszczacz
Jest popularna w kuchni indyjskiej, karaibskiej, bliskowschodniej i południowoamerykańskiej. Ma delikatny lekko ziemisty smak przypominający fasolkę szparagową, jednak jej najbardziej charakterystyczną cechą jest śluzowata konsystencja po ugotowaniu. Z tego powodu jest świetną alternatywą dla śmietany. Idealnie zagęści nie tylko zupę, ale i sos, czy gulasz.
Okra istock/@Manaswi Patil
Okrę można podawać także panierowaną i smażoną na chrupko, z ryżem i warzywami lub marynowaną w occie. Spokojnie można sięgać po tę roślinę na diecie, bo 100 g dostarcza jedynie 36 kcal.
Czy okra jest zdrowa? Zawiera mnóstwo składników odżywczych. Jedz ją nie tylko od święta
Piżmian jadalny zawiera spore ilości wapnia, magnezu, potasu i kwasu foliowego, witaminy A, C oraz K. Jest także źródłem błonnika, dzięki czemu jest szczególnie polecany osobom, które chcą przyspieszyć metabolizm i uregulować pracę jelit. Okry nie powinny spożywać jednak osoby z kamicą nerkową, ponieważ zawiera ona dużo szczawianów, które sprzyjają powstawaniu kamieni. Czym najczęściej zagęszczasz zupę? Zapraszamy do udziału w sondzie oraz do komentowania.
Dziękujemy za przeczytanie naszego artykułu.
Zachęcamy do zaobserwowania nas w Wiadomościach Google.