Nie marnuję mięsa z niedzielnego rosołu. Robię placki i mam obiad na kolejne dwa dni

kobieta.gazeta.pl 6 godzin temu
Co można zrobić z mięsem z rosołu? Zamiast wyrzucać, przygotuj smaczne dania, które zachwycą całą rodzinę. Jednym z najlepszych pomysłów są placki - chrupiące, aromatyczne i pełne smaku. To doskonały sposób na wykorzystanie wszystkiego do końca.
Niedzielny rosół to obowiązkowy punkt w wielu domach. U mnie zawsze rozgrywał się ten sam rytuał: najpierw aromatyczny bulion z makaronem, potem mięso i warzywa trafiały na talerz "dla chętnych". A kiedy już nikt nie miał siły na dokładkę, mama mówiła, iż zmienimy je w inne danie. Kurczak w takiej postaci świetnie sprawdza się jako baza do delikatnych, rumianych placków, z dodatkiem warzyw z wywaru, przypraw i bułki tartej. I nie trzeba niczego marnować - wszystko można smacznie przerobić.


REKLAMA


Zobacz wideo Szybki przepis na chrupiące placki z cukinii


Szybkie danie z gotowanego kurczaka. Smaczne, tanie i gotowe w pół godziny
By zrobić placuszki, wystarczy dodać posiekaną marchewkę, pietruszkę i trochę selera z wywaru, a także odrobinę bułki tartej i jajka. Wszystko razem tworzy zwartą, aromatyczną masę, którą wystarczy usmażyć na złoty kolor. To danie sprawdza się, gdy nie masz pomysłu na obiad, a w lodówce czekają resztki i nie chcesz, by się zmarnowały.
Składniki:


300 g mięsa z rosołu,
marchewka z rosołu,
kawałek selera z rosołu,
cebula,
2 jajka,
3 łyżki bułki tartej,
2 łyżki mąki pszennej,
łyżeczka soli,
pół łyżeczki pieprzu.
pół łyżeczki majeranku,
łyżeczka musztardy,
2 łyżki oleju do smażenia.


Placki z mięsa z rosołu. Idealne na obiad, lunch lub kolację
Szybkie w przygotowaniu, a dzięki odpowiedniemu doprawieniu nabierają wyjątkowego smaku. Można je podawać zarówno na ciepło, jak i na zimno, jako samodzielne danie lub dodatek do sałatek i sosów. Uwielbiam je jeść, gdy są zamoczone w domowym sosie z jogurtu naturalnego i ogórków konserwowych albo z kwaśną śmietaną i koperkiem.
Sposób przygotowania:


Mięso z rosołu dokładnie obierz, usuwając kości i chrząstki. Następnie drobno posiekaj lub zmiel w maszynce. Marchewkę, seler i cebulę drobno posiekaj.
W dużej misce wymieszaj mięso, warzywa, jajka, bułkę tartą, mąkę oraz przyprawy. Dodaj musztardę, która podkreśli smak placków. Całość dokładnie wymieszaj, aż masa będzie jednolita.
Na rozgrzaną patelnię wlej olej. Z przygotowanej masy formuj niewielkie placki i układaj na patelni. Spłaszcz je lekko łopatką, aby równomiernie się smażyły.
Smaż na średnim ogniu przez około 3-4 minuty z każdej strony, aż będą złociste i chrupiące. Po tym czasie odsącz na papierowym ręczniku, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
Idź do oryginalnego materiału