Nie marnuj żywności

rc.fm 22 godzin temu

W szkole podstawowej w Sobótce w gminie Ostrów Wielkopolski uroczyście podsumowano powiatowy konkurs „Zero Food Waste" łączący ekologiczne przesłanie niemarnowania żywności z działaniami plastycznymi i kulinarnymi. Gościem specjalnym konkursu był Laurentiu Zediu, znany jako kucharz „Lorek" z popularnego programu telewizyjnego o gotowaniu, który zachęcał do wykorzystywania wszystkich produktów z lodówki i robienia bardziej przemyślanych zakupów.

Dla uczniów klas I-III udział w konkursie „Zero Food Waste" polegał na wykonaniu prac plastycznych. Ich starsi koledzy i koleżanki z klas IV-VIII mieli za zadanie wykonanie potraw z pozostałości jedzenia w lodówce oraz dokumentacji fotograficznej. Wspólnym mianownikiem pracy obu grup wiekowych było niemarnowanie żywności.

Dyrektor szkoły w Sobótce Gabriela Wejman jest zadowolona z efektów konkursu.

„Biorąc udział w konkursie dzieci nauczyły się przede wszystkim jak być świadomymi konsumentami. Dowiedziały się, iż warto dbać o jedzenie, nie kupować go w nadmiarze, bo w ten sposób dbamy również o naszą planetę. Dlatego wybierając się na zakupy robimy najpierw dokładną listę tego, co jest nam naprawdę potrzebne, sprawdzamy etykiety, daty ważności produktów, kupujemy sezonowe warzywa i owoce. Dzieci wiedzą już, iż na zakupy nie należy chodzić będąc głodnym, by nie kupować niczego w nadmiarze".

Gościem specjalnym konkursu był pochodzący z Rumunii popularny kucharz Laurentiu Zediu, znany jako „Lorek", którego poprosiliśmy o przedświąteczne porady co robić, aby nie marnować żywności.

„Przede wszystkim trzeba kupować mniej i lepiej planować zakupy. Natomiast gotując starajmy się wykorzystać najpierw składniki, które mamy w lodówce. Czasem znajdziemy, jakieś pół warzywa, albo napoczęty jogurt, czy kefir, z którymi możemy zrobić pyszne sosy. Wystarczy dodać trochę ziół: koperek, pietruszkę, odrobinę miodu, cytryny, albo trochę musztardy lub keczupu i już mamy świetny sos pasujący dobrze do mięsa, ryby i sałatek".

Zwieńczeniem konkursu było specjalne wydawnictwo na które złożyły się zdjęcia wykonanych prac plastycznych oraz przepisy i fotografie potraw.

Organizatorem konkursu była Szkoła Podstawowa w Sobótce przy wsparciu samorządu województwa wielkopolskiego, gminy Ostrów Wielkopolski i powiatu ostrowskiego.

Autor:

Personalia

e-mail [email protected]

Nazwisko:

Wardawy

NEWS nr 2:

N
Idź do oryginalnego materiału