Nie dodawaj jajka do ciasta na uszka. Zastąp je tym, a będą miękkie i smaczne

top.pl 5 dni temu
Zdjęcie: /123RF/PICSEL


Przedświąteczne przygotowania nabierają rozpędu. Aby z wszystkim zdążyć, warto niektóre rzeczy zrobić wcześniej. Tak może być w przypadku uszek. Tylko jak przyrządzić na nie idealne ciasto? Jest to prostsze, niż myślisz. Chcąc cieszyć się delikatnymi i miękkimi uszkami, zamiast jajka wykorzystaj mleko. To hit, za pomocą którego twoje wigilijne uszka posmakują każdemu. Jak zatem je przygotować?

Barszcz z uszkami to obowiązkowa potrawa na wigilijnym stole. Aby danie było smaczne, istotny jest nie tylko wywar, ale i uszka. Te najczęściej są z leśnymi grzybami czy też pieczarkami, choć mogą występować również z mięsem bądź soczewicą. Składa się na nie farsz oraz ciasto, które powinno być mięciutkie i delikatne. Takie będzie, jeżeli w tym roku przygotujesz ciasto na uszka z wykorzystaniem mleka.

Jak zrobić ciasto na uszka, żeby było miękkie? Zrezygnuj z jajka

Przepisów na uszka jest cała masa. Można by rzec, iż co osoba to inna odsłona receptury. Podstawą jest oczywiście mąka i woda. Większość osób dodaje do tego jeszcze jajko, przez co ciasto na uszka przypomina to pierogowe.

Chcąc jednak cieszyć się delikatnym, miękkim i smacznym ciastem na uszka, warto zamiast jajka, dodać mleko. Dzięki temu składnikowi uszka rozpływają się w ustach. Ciasto jest elastyczne, przez co dobrze się klei i jest podatne na formowanie, a ponadto jest idealnie delikatne, a więc dobrze komponuje się z farszem.

Najlepsze jest to, że przygotowanie ciasta jest niezwykle proste. Warto jednak zwrócić uwagę na czas wyrabiania ciasta. Ważne, aby poświęcić temu nieco więcej czasu, dzięki czemu stanie się sprężyste i dobrze się będzie kleić. Ciasto wykonane z dodatkiem mleka będzie więc łatwe w przygotowaniu, przyjemne w formowaniu oraz obłędne w smaku.

Może cię zainteresować: Ta mąka jest najlepsza do pierogów. Ciasto wyjdzie sprężyste i delikatne

Ciasto na uszka. Prosty przepis z dodatkiem mleka

Zrobienie uszek z elastycznego ciasta to czysta przyjemność, gdyż te łatwo się sklejają i nie rozpadają. Po ugotowaniu natomiast zachwycają smakiem z każdym farszem. Do przygotowania ciasta będziesz potrzebować następujących składników:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 3/4 szklanki mleka
  • 3 łyżeczki masła
  • Szczypta soli

Składniki potrzebne na farsz do uszek z grzybów leśnych (możesz zastąpić go innym farszem):

  • 80 g namoczonych już suszonych grzybów
  • 2 cebule
  • 6 łyżek masła
  • Sól i pieprz

Spróbuj też: Nie tylko do sałatki czy w śmietanie. Ewa Wachowicz robi na święta nietypową zupę

Sposób przygotowania:

Przygotowania zacznij od zlania wody z namoczonych grzybów i zalania ich świeżą. Gotuj je tak przez 15 minut, po czym odcedź i posiekaj. Cebulę pokrój w kostkę i podsmaż na rozgrzanym maśle. Po chwili dorzuć do niej grzyby i smaż tak jeszcze przez kilka minut. Dopraw solą i pieprzem do smaku, a następnie pozostaw do ostygnięcia.

Przejdź do zrobienia ciasta. W tym celu mąkę wymieszaj z solą, a następnie wlej do niej gorące mleko oraz rozpuszczone masło. Wyrabiaj ciasto przez kilka minut, aby stało się jednolitą masą. Odstaw je na 15 minut, dzięki czemu stanie się miękkie i elastyczne.

Po tym czasie ciasto cienko rozwałkuj i zacznij wycinać kółka dzięki szklanki. Na każde nakładaj odrobinę farszu, szczelnie je zaklejając na brzegach. Następnie złap dwa końce pieroga i połącz je, dzięki czemu powstaną uszka. Możesz je od razu ugotować w osolonej wodzie lub zamrozić, aby ugotować je dopiero w Wigilię.

Zobacz też:

Tak zrobisz biszkopt bez mąki. Wyrośnie duży i puszysty

Dodaj ten składnik do sernika. Będzie puszysty i nie opadnie

To najlepszy wybór do ryby po grecku. Ma delikatne mięso i dużo białka

Idź do oryginalnego materiału