
Żurek jedna z najchętniej przyrządzanych przez Polaków zup na święta wielkanocne. Ma wielu wiernych fanów, ale są osoby, które nie przepadają za jego smakiem. Być może to z powodu błędów kulinarnych lub dodawanych składników, które psują smak dania. Idealny żurek powinien być kwaśny i pachnący. Nie może w nim zabraknąć jajka na twardo i białej kiełbasy. Diabeł tkwi w szczegółach – unikaj powszechnych błędów, a zupa wyjdzie na medal.
Nie dodawaj do żurku. Zniszczysz jego smak
Smak żurku zależy w dużej mierze od zakwasu. Sklepowy ma zwykle wątpliwą jakość, więc jeżeli możesz, to przyrządź go samodzielnie, na przykład według tego sprawdzonego przepisu wg Karola Okrasy. Gotowe wyroby są przeważnie ubogie w smaku i mało aromatyczne, bo producenci oszczędzają na przyprawach. Wtedy też żurek na takim złym zakwasie wychodzi mało apetyczny.
Kolejny dodatek, który może zepsuć smak wielkanocnej zupy to maggi. Niektórzy sięgają po tę przyprawę w płynie, sądząc, iż uratuje smak żurku uszykowanego na kupnym zakwasie. Jednak lepiej jej unikać. Zawiera chemię szkodliwą dla zdrowia. Nie tylko maggi lepiej nie dodawać, ale także kostek rosołowych.
Jeśli chodzi o przyprawy, to na pewno w żurku nie powinno zabraknąć klasycznego miksu, czyli majeranku, wawrzynu, kminku, ziela angielskiego i czarnego pieprzu.
Wskazówka:
Żurek nabierze więcej aromatu, gdy podczas dodawania ziół (np. majeranku) do garnka, wcześniej rozetrzesz je w dłoniach. Uwolni się z nich więcej aromatu, dzięki czemu zupa nabierze głębi i będzie pyszniejsza.