Składniki na purée ziemniaczane z czosnkiem i oliwą
Popularność purée ziemniaczanego jest naprawdę duża i to praktycznie na całym świecie. Jednym z powodów takiego stanu rzeczy z pewnością jest uniwersalność tego dodatku. Można go podać na wiele różnych sposobów i z różnymi dodatkami — nie tylko mięsnymi. Do przygotowania purée ziemniaczanego z czosnkiem i oliwą będziesz potrzebować tylko kilku składników:
- 1 główkę czosnku,
- 2 łyżki oliwy,
- 800 g ziemniaków,
- sól, pieprz.
Pamiętaj tylko o jednej rzeczy — po przygotowaniu tego dania trzeba zmienić kolejność w powiedzenie “zjedz mięsko, ziemniaczki możesz zostawić". A adekwatnie... sama się zmieni!
Sprawdź również: Robię domowy serek topiony z tego przepisu. Smaczny i znacznie zdrowszy niż ten ze sklepu
Purée ziemniaczane z czosnkiem i oliwą — sposób przygotowania
Zacznij od rozgrzania piekarnika do 180 stopni Celsjusza. Główkę czosnku włóż do naczynia żaroodpornego i piecz przez 30-40 minut. W międzyczasie obierz, umyj i ugotuj ziemniaki w osolonej wodzie tak, by były miękkie. Ugotowane ziemniaki odcedź, dodaj do nich oliwę z oliwek i całość rozgnieć na gładką masę. Upieczony czosnek wyciśnij z łupinek prosto do ziemniaków. jeżeli nie lubisz zbyt intensywnego aromatu czosnku, możesz dodać najpierw jego połowę, spróbować i ewentualnie dodać resztę. W przypadku, gdy purée jest zbyt suche, możesz dodać oliwy z oliwek. Dopraw do smaku solą i pieprzem i gotowe. Smacznego!
Zobacz też:
Gotujesz jajka w ten sposób? Zabijasz w nich wszystkie adekwatności odżywcze
Do zrobienia tych pączków potrzebujesz tylko 4 składników. Będą gotowe w 15 minut
Te babeczki przygotujesz w kilka minut. Nie potrzebujesz choćby miksera