Nie czekaj na ostatnią chwilę. Jakie potrawy wielkanocne można przygotować wcześniej?

kobieta.gazeta.pl 1 dzień temu
Zdjęcie: Jakie potrawy wielkanocne można przygotować wcześniej? Fot. Archiwum prywatne


Do Wielkanocy został tydzień. Niektórzy z przygotowywaniem dań czekają do ostatniej chwili i Wielką Sobotę spędzają w kuchni. Część świątecznych przysmaków warto jednak naszykować już teraz. Jakie potrawy wielkanocne można przygotować wcześniej?
Wielkanoc to zdecydowanie spokojniejsze pod względem przygotowań święta. W porównaniu do Bożego Narodzenia czeka nas mniej pracy, jednak wciąż wiele trzeba ugotować, upiec i ogarnąć wcześniej. Wiele domów ma już za sobą świąteczne porządki, mimo nie do końca sprzyjającej pogody. Wielki Tydzień to też dobra okazja, by z listy rzeczy do zrobienia skreślić część zakupów i potraw.


REKLAMA


Zobacz wideo Zwyciężczyni MasterChefa pokazała, jak robi majonez. Zdradziła swój sekret


Jak zrobić domowy zakwas na żurek? To ostatni moment. Będzie pyszny
Żurek to punkt obowiązkowy i dla wielu osób potrawa, która po prostu musi pojawić się na stole w Niedzielę Wielkanocną. Żur możesz oczywiście kupić w niemal każdym sklepie, szczególnie przed świętami, ale warto zrobić go samodzielnie. Przygotowanie wszystkich składników trwa mniej niż 10 minut. Pamiętaj, iż zakwas na żurek musi się jeszcze ukisić. Trwa do od 5 do 7 dni, to więc już ostatni moment. Przygotuj dobrej jakości mąkę żytnią razową (typu 2000), ciepłą wodę, czosnek, a także liście laurowe i ziele angielskie.


Wyparz duży słoik i odstaw do wyschnięcia.
Do suchego naczynia wsyp szklankę mąki, zalej dwoma szklankami letniej przegotowanej wody i dokładnie wymieszaj.
Dodaj 5 listków laurowych, 5 ziaren ziela angielskiego i 1-2 ząbki czosnku.
Słoik przykryj gazą, zabezpiecz gumką i odstaw w ciepłe, ale zacienione miejsce.
Raz dziennie mieszaj czystą łyżką lub drewnianym patyczkiem.


Jakie potrawy wielkanocne można przygotować wcześniej? Zrób mięsa i pasztety
Kilka dni przed świętami możesz przygotować pasztet. Wcześniej warto ugotować lub udusić mięso i warzywa, a w okolicach środy lub czwartku zabrać się za mielenie, doprawianie i pieczenie. Również na ok. 3-4 dni przed Wielkanocą możesz upiec mięsa, np. karkówkę, szynkę, schab. Dobrze, by co najmniej kilkanaście godzin spędziły w marynacie. Trzymaj je lodówce. Część warto podzielić na porcje i zamrozić. W zależności od rodzaju mięsa możesz je przechowywać do 4-6 miesięcy. W przypadku pasztetu to 2 miesiące, miesiąc, jeżeli są z dodatkiem warzyw.
Jajka warto ugotować przed samym śniadaniem w Niedzielę Wielkanocną, ale te przeznaczone do udekorowania, święcenia i do sałatki spokojnie możesz przygotować na 2-3 dni przed. Wtedy też możesz ugotować warzywa na sałatkę jarzynową. Trzymaj je w lodówce.


Wielkanocny pasztet / Terrine Fot. flickr.com, browners


Świąteczne wypieki, które możesz upiec wcześniej. Mazurek i babka to nie koniec
Również wypieki możesz skreślić z listy wcześniej. To m.in. tradycyjny mazurek, którego podstawę stanowi kruche ciasto. Możesz je przygotować choćby 5 dni przed świętami. Upieczony spód przenieś do suchego i chłodnego miejsca, ale nie do lodówki. "Nadzienie" i dekoracje przygotuj w Wielką Sobotę. Babkę, makowiec i sernik upiecz w Wielki Czwartek i Wielki Piątek. Pamiętaj o tym, by przygotować też coś do wielkanocnego koszyczka. Lukier, polewę zostaw jednak "na ostatnią chwilę". Ciasto drożdżowe i kruche na mazurek możesz zrobić już teraz, a surowe potrzymać w zamrażalniku do momentu pieczenia. Przed trafieniem do pieca musi osiągnąć temperaturę pokojową. Czy przygotowujesz się do świąt wcześniej? Zapraszamy do udziału w sondzie oraz do komentowania.
Dziękujemy za przeczytanie naszego artykułu.
Zachęcamy do zaobserwowania nas w Wiadomościach Google.
Idź do oryginalnego materiału