Wraz z nadejściem chłodniejszych dni coraz częściej sięgamy po gorące napoje, w tym przede wszystkim po herbatę. Warto więc wzbogacić ją o pewien dodatek, który nie tylko nada jej smaku, ale i sprawi, iż będzie ona wspierała naszą odporność. Podpowiadamy, jakie przetwory zrobić, aby nie martwić się przeziębieniami.
Po co warto sięgać jesienią? Wypróbuj ten niedoceniany owoc
Zastanawiając się, jakie owoce jesieni warto wykorzystać i stworzyć z nich dodatek do herbaty, warto sięgnąć po pigwowiec japoński. Jest to bardzo aromatyczny i wartościowy owoc. Cechuje go kwaśny, cierpki smak, który sprawia, iż owoc rzadko kiedy jadany jest na surowy. Jednak o ile wykorzystamy go do przetworów, może stać się niezwykle smaczny.
Co więcej, będzie on nie tylko pyszny dodatkiem, ale i bardzo zdrowym. Wynika to z tego, iż pigwowiec obfituje w witaminę C, przeciwutleniacze oraz pektyny. Dzięki temu znakomicie wspiera odporność, co jest bardzo ważne podczas jesieni, gdy nietrudno o przeziębienie.
W dodatku owoc ten wspomaga pracę układu pokarmowego, a także działa rozgrzewająco. Sprawia to, iż staje się on idealnym dodatkiem m.in. do jesienno-zimowej herbaty.
Pigwowiec - jak ułatwić sobie jego krojenie? Te sposoby warto znać
Zanim jednak przystąpimy do przetwarzania pigwowca, musimy mieć świadomość, iż bywa on twardy i przez to często sprawia kłopoty przy obróbce. Na szczęście z pomocą kilku prostych sposobów, możemy sobie znacznie ułatwić ten proces.
Przede wszystkim owoce należy kroić bardzo ostrym nożem lub użyć siekacza kuchennego. Dzięki temu nie będziemy musieli męczyć się z twardym miąższem. Zaleca się również, aby przed rozpoczęciem całego procesu, sparzyć pigwowce wrzątkiem. Pozwoli to zmiękczyć ich skórkę i ułatwi nam całe krojenie.
Jeżeli chodzi o pestki owoców, to najlepiej pozbywać się ich dzięki łyżeczki do drążenia warzyw. Możemy zamiennie używać małej łyżeczki deserowej. Te kilka prostych trików sprawi, iż przygotowywanie pigwowca nie będzie wydawało się już tak trudnym zadaniem.
Czytaj również: To najlepszy domowy antybiotyk. Zrób już dziś, jeżeli nie chcesz chorować jesienią
Jak zrobić przetwory z pigwowca? Poznaj prosty przepis
Wiedząc już wiele o tych wyjątkowo zdrowych owocach jesieni, warto poznać przepis, który pomoże nam stworzyć przetwory, które mogą posłużyć jako smaczny dodatek do herbaty. Jest to bardzo prosta receptura, do której wykorzystujemy zaledwie dwa składniki - 1 kg owoców pigwowca oraz 70 dag cukru.
Przygotowanie przetworów zaczynamy od sparzenia owoców. Następnie przekrajamy je na pół i usuwamy gniazda nasienne. Pigwowce kroimy na niezbyt duże kawałki. Mieszamy je dokładnie z cukrem i pozostawiamy tak na kilka dni, pamiętając, by co jakiś czas je mieszać.
Po upływie tego czasu możemy przełożyć nasze owoce do małych słoiczków. Wtedy to należy pasteryzować je przez około kwadrans w temperaturze 100 stopni Celsjusza. Przetwory należy przechowywać w chłodnym i ciemnym miejscu.
Zobacz też:
To najlepsza śmietana do zupy grzybowej. Podkreśla smak i konsystencję
Robisz to z pieczarkami przed smażeniem? To dlatego kiepsko smakują
Mało kto robi dżem z tych owoców. Szkoda, bo jest doskonały












