Gotowanie dla wielu osób jest ogromną pasją, dzięki której mogą puścić wodze fantazji i poeksperymentować ze smakami. Dla innych natomiast kojarzy się z przysłowiową drogą przez mękę, zwłaszcza, kiedy na co dzień brak im inspiracji. Jak więc poradzić sobie z ogarnianiem posiłków na co dzień i nie zwariować? Sprawdź kilka prostych trików!
Dlaczego warto zacząć planować posiłki?
Planowanie posiłków to wbrew pozorom szalenie istotny element zdrowego stylu życia, który znacznie ułatwia codzienne funkcjonowanie. Kiedy zaczynasz świadomie układać swój codzienny jadłospis, masz znacznie większą kontrolę nad tym, co jesz. Tym samym łatwiej Ci zadbać o równowagę składników odżywczych w diecie. Dzięki temu naturalnie wprowadzasz do niej więcej świeżych warzyw, owoców, pełnoziarnistych produktów, białka i zdrowych tłuszczów, jednocześnie ograniczając wysokoprzetworzoną żywność.
Kiedy masz zaplanowane posiłki, nie tracisz czasu w codzienne zastanawianie się, co przygotować. Lista zakupów i gotowy plan na kilka dni, a choćby cały tydzień sprawiają, iż nie musisz tak często robić zapasów i szybciej ogarniesz gotowanie na co dzień. Jednocześnie możesz skutecznie uniknąć marnotrawienia jedzenia – kupujesz tylko to, co jest Ci potrzebne. Impulsywne wydatki odejdą zatem w zapomnienie.
Planowanie posiłków pomoże Ci również wyrobić sobie zdrowe nawyki żywieniowe. Zdecydowanie łatwiej wówczas o jedzenie o stałych porach, a także omijanie szerokim łukiem przekąsek, zwłaszcza tych bogatych w konserwanty, tłuszcze trans czy cukier dodany.
Planuj posiłki raz w tygodniu
Jeśli nie chcesz każdego dnia zastanawiać się nad tym, co przyrządzić na obiad lub kolację, poświęć chwilę na zaplanowanie menu na cały tydzień. Możesz zrobić to tradycyjnie na kartce lub w zeszycie, albo posiłkować się dedykowanymi aplikacjami mobilnymi. Dzięki temu w jednym miejscu będziesz mieć przygotowaną całą listę dań. Potem wystarczy w nią zerknąć i działać według ustalonego harmonogramu.
Świetnie sprawdza się system, z pomocą którego zaplanujesz trzy główne posiłki dziennie – śniadanie, obiad i kolację. Możesz przygotować tygodniową rozpiskę, ale też zostawić sobie kilka wolnych miejsc. Powód? Trudno znaleźć taki dom, w którym po obiedzie nie zostają resztki. Weź pod uwagę także sytuacje awaryjne, które mogą zmusić się do zmiany planów.
Najważniejsze jest jednak to, aby znaleźć choćby trzydzieści minut w ciągu tygodnia na zaplanowanie posiłków. To stosunkowo kilka w porównaniu z tym, kiedy nie masz gotowego menu i musisz działać spontanicznie. Wtedy wymyślenie jednej potrawy może zająć Ci znacznie więcej czasu.
Zadbaj o różnorodność posiłków na co dzień
Jeśli zadbasz o różnorodność w codziennym jadłospisie, unikniesz nudy i monotonii. Zaplanuj więc swoje posiłki tak, aby każdego dnia pojawiały się w nich choćby drobne modyfikacje.
Możesz eksperymentować z różnymi warzywami, odmianami kasz, ryżu czy makaronu, a także z sosami i przyprawami o różnych aromatach. Niby drobne zmiany, ale to właśnie dzięki nim zdrowe posiłki stają się ciekawsze, bardziej kolorowe i pełne nowych smaków. Chętniej będziesz wówczas trzymać się swojego planu żywieniowego. Absolutnie nie będzie przykrym obowiązkiem, a przyjemną rutyną, która pozwoli Ci zadbać o kondycję swojego organizmu.

Planowanie listy zakupów
Kiedy masz już przygotowany plan posiłków na cały tydzień, zakupy stają się prawdziwą przyjemnością. Zamiast codziennych wizyt w sklepie i wrzucania do koszyka jedynie kilku potrzebnych produktów, możesz zrobić większe zakupy jednego dnia i mieć spokój na resztę tygodnia. Efekt? Zyskujesz wtedy czas na gotowanie, odpoczynek, rodzinę czy wspólne posiłki.
Dzięki rozpisanym daniom bardzo łatwo przygotujesz listę zakupów. Unikasz wówczas błądzenia między sklepowymi półkami i zastanawiania się, czego adekwatnie potrzebujesz do pichcenia ulubionych dań. Dzięki niej ograniczasz też marnowanie jedzenia. Stawiasz tylko na te produkty, co do których jesteś pewien, iż gwałtownie je wykorzystasz w kuchni. Do listy zakupów dodaj też kilka uniwersalnych propozycji, z których zawsze możesz coś wyczarować, takich jak np. oliwa z oliwek, mąka, makaron czy też zakwas z buraków.
Nie musisz gotować codziennie!
Jeśli Twój tydzień wygląda podobnie z tygodnia na tydzień, łatwo wyznaczysz sobie dni, w które możesz poświęcić nieco więcej czasu w gotowanie. Większość z nas nie może sobie na nie pozwolić codziennie, zwłaszcza kiedy w naszych domach są dzieci czy też po prostu wolisz wypełniać swój wolny czas innymi aktywnościami.
Podejdź do tematu rozsądnie i bez nakładania na siebie zbyt dużej presji. Śmiało możesz więc gotować dwa lub trzy razy w tygodniu. Wcześniej przygotowywane posiłki możesz przechowywać w lodówce w hermetycznych pojemnikach, najlepiej szklanych. Niektóre możesz także zamrozić, w tym np. rosół. To znakomita baza dla innych zup, takich jak np. pomidorowa czy ogórkowa, ale również sosów.
Jeśli masz mało czasu w gotowanie, nic nie stoi na przeszkodzie, aby sięgnąć po półprodukty, dzięki którym przygotujesz wiele posiłków choćby o połowę krócej. Znakomicie sprawdzą się np. pasty orzechowe, pomidory w puszce, passata, mrożonki, naturalne zakwasy czy też mięso mielone.
~Materiał zewnętrzny



![Szybkie czyszczenie piekarnika krok po kroku. Bez detergentów [PORADNIK]](https://warszawawpigulce.pl/wp-content/uploads/2024/04/Kuchnia.jpg)









