Większość Polaków do zagęszczania sosu używa mąki albo śmietany, jednak powinieneś wiedzieć, iż bez nich również uda ci się poprawić jego konsystencję. Są na to inne, równie skuteczne sposoby. Zwłaszcza jeden sprawdzi się perfekcyjnie.
Zobacz, jak poprawić konsystencję zbyt rzadkiego sosu, zagęszczając go tak, aby wyszedł ci na tip-top, nie tracąc przy tym aromatu ani głębi smaku. To znacznie prostsze, niż się wydaje.
Może cię zainteresować: To najzdrowszy ser? Jedz regularnie na zdrowe zęby i kości mocne jak dąb
Czy wiesz, jak zredukować sos? To najprostszy sposób, za pomocą którego go zagęścisz
Zagęszczanie sosu nie jest skomplikowane. Najprościej zrobisz to, decydując się na jego zredukowanie. Nie wiesz, jak zredukować sos? To prosty trik polegający na tym, aby gotować go bez pokrywki po to, aby woda swobodnie z niego odparowała.
To nieinwazyjnie zmieni jego konsystencję i doda potrawie intensywniejszego smaku. Sposób ten wymaga trochę cierpliwości, ale sprawdzi się przy sosach mięsnych i wywarach. Podczas redukowania sosu najlepiej gotować go na małym ogniu, mieszając go cały czas tak, aby na pewno się nie przypalił.
Czytaj również: Nie ma lepszego spalacza tłuszczu. Wystarczy, iż dodasz to do kefiru
Jak zagęścić sos bez mąki i śmietany? Zrób to w ten sposób, a będzie idealnie aksamitny
Są oczywiście także inne sposoby na to, jak zagęścić sos. Do tego celu możesz np. wykorzystać masło (50 g na 500 ml sosu w zupełności wystarczy). Najlepiej pokrój je w kostki i dodawaj po kawałku, a nie całe naraz, mieszając dzięki trzepaczki.
Poczekaj, aż jedna się rozpuści, zanim wrzucisz kolejną. Dzięki temu unikniesz jego rozwarstwiania się. Nie podgrzewaj tak zagęszczonego sosu ponownie, bo wtedy zepsujesz jego konsystencję.
Zobacz też:
Pij codziennie o poranku zamiast kawy. Serce będzie ci wdzięczne
Tak gwałtownie pozbędziesz się komarów. Wystarczy niepozorny kuchenny odpad
Zamiast pakować kanapki, rozłóż na parapecie. Uciążliwy problem zniknie