Nalewka z czarnej porzeczki zasypana cukrem

ania-gotuje.pl 3 lat temu

Najlepsza nalewka z czarnej porzeczki zasypana cukrem z przepisu mojej babci. Każdego roku zachwycam się jej smakiem, kolorem i aromatem. Oprócz walorów smakowych posiada także adekwatności lecznicze. To właśnie dla nich kiedyś niemal w każdym domu przygotowywano nalewki. Zobacz na co pomaga oraz jak krok po kroku w szybki i prosty sposób zrobić Smorodinówkę.

Bardzo lubię wykorzystywać czarną porzeczkę do przetworów, domowych win oraz nalewek. To magiczny owoc, który zimową porą pachnie latem i wakacjami. Jest bardzo aromatyczna i wydajna. Nalewka z czarnej porzeczki zasypana cukrem jest zaraz po wiśniówce moją najbardziej ulubioną. Każdy ma swoją metodę przygotowywania nalewek. Ja preferuję najpierw zasypać owoce cukrem, dając im odrobinę słodyczy, a następnie zalać alkoholem. Do nalewek wykorzystuję spirytus bez używania wódki. Taką metodą podpowiedziała mi kiedyś starsza pani w pracy. Otóż spirytus jest czystym, najwyższej jakości alkoholem, a wódka produktem mniej oczyszczonym.
Polecam spróbować najlepszą nalewkę z przepisu mojej babci, która zimą przypomina smak lata i wakacji.

Zrobiona przed chwilą nalewka z czarnej porzeczki zasypanej cukrem. Obok w lampce zeszłoroczna nalewka.
Lampka nalewki na tle słoika z dzisiejszą nalewką z czarnej porzeczki zasypanych cukrem.

Składniki nalewki z czarnej porzeczki.

Szklanka to pojemność 250ml. Z podanych proporcji uzyskasz około 1150ml nalewki. Kaloryczność: około 125kcal w 50ml.

  • 1 kg czarnej porzeczki
  • 1/2 kg cukru
  • pół litra spirytusu 96%
  • szklanka wody (250ml)
  • kilka liści z krzaka czarnej porzeczki (*)

PS. Czarna porzeczka ma intensywny smak oraz aromat i jest dość kwaśna. Dlatego koniecznie trzeba zachować podane proporcje. Ewentualnie dla poprawy smaku oraz adekwatności zdrowotnych, cukier można zastąpić miodem w proporcji 1 do 1.

  • Jeśli chcesz zrobić prawdziwą Smorodinówkę, to koniecznie dodaj liście z krzaka czarnej porzeczki.

Jakie owoce najlepiej nadają się do nalewki?

Do nalewki najlepiej nadają się świeże i koniecznie dojrzałe owoce czarnej porzeczki, które dostępne są na przełomie lipca i sierpnia. Możesz także wykorzystać mrożone porzeczki (przed mrożeniem powinny być oczyszczone i umyte). jeżeli masz mrożone owoce, to przed dodaniem cukru i alkoholu, odczekaj, aż się rozmrożą w temperaturze pokojowej.

Wykonanie nalewki z czarnej porzeczki krok po kroku.

Do przygotowania nalewki potrzebować będziemy jedynie dużego słoja (najlepiej o pojemności minimum 3 litrów).

Krok 1. Czarne porzeczki pozbawiam szypułek (dość żmudne zajęcie, ponieważ owoce są małe) po czym kilkukrotnie płuczę w dużej misce w zimnej wodzie. Następnie odsączam na durszlaku.

Krok 2. Przygotowane owoce wrzucam porcjami do słoja i oczywiście zasypuję cukrem. Wrzucam także kilka liści z krzaka czarnej porzeczki, które nadają wyrazistszego smaku i aromatu. Dla lepszego oblepienia porzeczek cukrem, potrząsam słojem. Czynność powtarzam, aż zużyją wszystkie owoce oraz cukier.

Czarne porzeczki zasypałam cukrem i potrząsałam słojem.

Krok 3. Czarne porzeczki oblepione cukrem zalewam wodą i spirytusem.Ważna jest kolejność: najpierw wlewam szklankę wody, a potem pół litra spirytusu 96% (aby nie „popalić” owoców).

Owoce muszą być całe zalane alkoholem. Słój zakręcam. Nie mieszam, ani nie potrząsam. Tak przygotowaną nalewkę odstawiam w ciepłe i ciemne miejsce np do szafki kuchennej na 6 – 8 tygodni. W pierwszych 2 tygodniach co kilka dni potrząsam słojem, aby wszystko lepiej się wymieszało.

Krok 4. Po upływie 6-8 tygodni maceracji, odcedzam nalewkę z owoców oraz osadów. Na sicie umieszczam kilka warstw złożonej gazy i zlewam. Następnie nalewkę rozlewam do butelek. Smorodinówka nabierze smaku i aromatu po 4 tygodniach leżakowania. Zalecam jednak wydłużyć ten okres, gdyż im dłużej dojrzewa, tym jest lepsza i intensywniejsza w smaku :-). Zalecam odczekać z pierwszą degustacją do grudniowych świąt.

Wskazówki.

PS. Czarnej porzeczki po odcedzeniu nie wyrzucam. Co prawda nie nadaje się do bezpośredniego zjedzenia, jak w przypadku wiśni z nalewki, ale idealnie sprawdzi się jako dodatek do ciast czy deserów. Zmacerowane owoce blenderuję i wykorzystuję jako dodatek farszu do naleśników na słodko 🙂 W tym celu odsączone owoce umieszczam w słoiku i zalewam małą ilością wódki lub zasypuję cukrem.

W celu urozmaicenia smaku, możesz także dodać laskę wanilii oraz przyprawy korzenne: 3 goździki, 2 szczypty cynamony na każdy 1kg porzeczek. jeżeli uznasz, iż nalewka jest za mało słodka, polecam dosłodzić miodem.

Na zdjęciu 2 świeżo zrobione nalewki: z czarnej porzeczki oraz wiśni.

Koniecznie sprawdź także królową nalewek – wiśniówkę:

Nalewka z wiśni zasypanych cukrem

Właściwości nalewki z czarnej porzeczki. Na co pomaga Smorodinówka?

Czarna porzeczka jest bogatym źródłem witaminy C. Pół szklanki tych owoców zaspokaja nasze dzienne zapotrzebowanie na tą witaminę. Zawiera przede wszystkim witaminy, kwasy tłuszczowe, mikroelementy oraz cenne wartości odżywcze.

Wartości odżywcze w 100g czarnej porzeczki:

Witaminy:

  • A: 230 I.U.,
  • B1: 0,050 mg,
  • B2: 0,050 mg,
  • B3: (PP) 0,300 mg,
  • B6: 0,066 mg,
  • C: 181 mg,
  • E: 1mg,

Wartości odżywcze:

  • węglowodany: 15,38 g,
  • błonnik pokarmowy: 7,9g,
  • białko: 1,4g,
  • tłuszcz: 0,41g,

Kwasy tłuszczowe:

  • wielonienasycone: 0,179g,
  • jednonienasycone: 0,058g,
  • nasycone: 0,034g,
  • omega3: 0,072g,
  • omega6: 0,107g,

Mikroelementy:

  • potas: 322 mg,
  • fosfor: 59 mg,
  • wapń: 55 mg,
  • magnez:24 mg,
  • sód: 2 mg,
  • żelazo: 1,54 mg,

Nalewka z czarnej porzeczki popularna jest przede wszystkim na kresach wschodnich, gdzie znana jest jako Smorodinówka. Kiedyś niemal w każdym domu nasze mamy i babcie przygotowywały zdrowotne nalewki. Dziś dla wygody kupujemy słodkie likiery, które smakiem i zawartością z pewnością dalece odbiegają od domowych wyrobów. Nalewka z czarnej porzeczki oprócz oryginalnych walorów smakowych posiada także adekwatności lecznicze.

Na co pomaga Smorodinówka?

Przy zachowaniu umiaru, nalewka z czarnej porzeczki pozytywnie wpływa przede wszystkim na:

  • zdrową skórę oraz włosy,
  • górne drogi oddechowe oraz bóle gardła,
  • łagodzi reumatyzm i artretyzm,
  • trawienie poprzez pobudzanie do pracy żołądka i wydzielanie soków trawiennych,
  • hamuje rozwój miażdżycy
  • zapobiega żylakom i krwawieniom dzięki rutynie,
  • ochronę przed nowotworami i starzeniem się za sprawą antyoksydantów oraz flawonoidów,
  • zmniejsza poziom złego cholesterolu i cukru we krwi za sprawą pektyn.

Ze względu na zawartość cukru Smorodinówka nie jest polecana dla osób z cukrzycą. Osobom dbającym o dietę polecam cukier zastąpić miodem w proporcjach 1:1. Nasze babcie i mamy świadomie robiły i sięgały po domowe nalewki. Z pewnością warto je przygotowywać w okresie i sięgać zimową porą.

Idź do oryginalnego materiału