Dzisiaj na kolację spełniłam życzenie moich chłopaków. Usmażyłam czekoladowe naleśniki z budyniem. I wiecie co? Sama się zdziwiłam, iż tak długo ich nie robiłam! A już na pewno jeszcze nigdy nie próbowałam wersji z dodatkiem budyniu w proszku do ciasta naleśnikowego. To był totalny eksperyment… i od razu strzał w dziesiątkę. Ciasto wyszło miękkie, pachnące i z lekkim waniliowym twistem. No i ta czekolada – wiadomo, zawsze poprawia humor.
Czekoladowe naleśniki z nutellą i bananem – idealna kolacja na słodko!
Lubicie naleśniki na kolację? Bo u nas to absolutny klasyk, który ratuje niejeden wieczór, zwłaszcza gdy nikt nie ma ochoty na kanapki, a coś słodkiego by się zjadło. Tym razem postanowiłam trochę zaszaleć i zamiast tradycyjnych zrobiłam czekoladowe naleśniki z nutellą i bananem. I powiem jedno – to był strzał w dziesiątkę! Czekoladowe ciasto naleśnikowe pachną obłędnie już na etapie smażenia, a połączenie kremowej nutelli z dojrzałym bananem to coś, co zawsze działa i na dzieci, i na dorosłych.
Te naleśniki znikają z talerzy w ekspresowym tempie, więc jeżeli planujecie je na kolację, lepiej od razu zrobić podwójną porcję tak jak ja to uczyniłam. Czekoladowe naleśniki z nutellą i bananem sprawdzą się nie tylko wieczorem – to świetna opcja na weekendowe śniadanie, podwieczorek albo słodki deser dla gości.
Sekret idealnych czekoladowych naleśników z budyniem – moje sprawdzone proporcje
Dlaczego te naleśniki są takie dobre? Sama nie wiem! Może to zasługa czekoladowego budyniu, a może po prostu… mojej kulinarnej magii
Do ciasta naleśnikowego zawsze dorzucam porządną porcję jajek, ale klucz tkwi gdzie indziej. Lubię, gdy ciasto jest rzadkie, bo wtedy naleśniki wychodzą cienkie, elastyczne i idealne do zwijania. Nie żałuję mleka, a na koniec dorzucam jeszcze trochę wody tak, żeby wszystko ładnie się rozlało po patelni.
Czasem kombinuję, dodaję szpinak, czasem tahini, ale jedna zasada pozostaje święta! Mniej mąki, więcej płynu! To mój naleśnikowy manifest, który jak na razie działa!

Czekoladowe naleśniki z budyniem
DrukujSkładniki:
650 ml mleka
100 ml wody
5 jajek
3 łyżki oleju
1½ łyżeczki soli
2 budynie czekoladowe, 2 x 40 g
160 g pszennej mąki
Do podania
nutella
banany
cynamon, opcjonalnie
Przygotowanie:
- Suche składniki wymieszać. Wbić jajka, wlać mleko, wodę, olej i zmiksować na jednolitą masę. Odstawić na 10 minut.
- Patelnię rozgrzać i smażyć cienkie naleśniki. Posmarować nutellą, nadziać plasterkami banana. Zwinąć według uznania.
- Ułożyć na półmisku i oprószyć cynamonem (opcjonalnie). Smacznego!