Paul Berryman, szef Leatherhead Food Research, zweryfikował badania na temat zdrowotności poszczególnych produktów spożywczych. Niestety w jego opinii istnieje wiele informacji wprowadzających ludzi w błąd. Postanowił więc skupić się na prostych, ale popartych naukowo sposobach na adekwatne odżywianie, takich jak włączenie do diety odpowiedniej ilości błonnika, produktów roślinnych i białka. W ten sposób udało mu się stworzyć trzydaniowy posiłek, który w jego opinii jest najzdrowszym w historii.
REKLAMA
Zobacz wideo Łosoś w sosie śmietanowym z pomidorkami i szpinakiem
Najzdrowsze jedzenie na świecie. Bez łososia i kurczaka się nie obejdzie
Niestety w tym przypadku niezadowolone mogą być osoby, które na co dzień nie jedzą mięsa i niemalże całkowicie wykluczają tłuszcze. Otóż pierwszym z zaproponowanych przez badacza dań jest terrina z łososia i sałatka z dodatkiem oliwy z oliwek. Jest to pewnego rodzaju rolada, która składa się z ryby, nadzienia z serka śmietankowego oraz cytryny. Według eksperta łosoś jest bogaty w kwasy omega-3, które zmniejszają stany zapalne, poprawiają funkcjonowanie mózgu, wspierają serce, a choćby zwiększają siłę. Oliwa z oliwek jest zaś dobrym wyborem ze względu na zawarte w niej polifenole, czyli tak zwane przeciwutleniacze.
Zobacz też: Odkryli nowego skorupiaka. Wyglądał jak Lord Vader z "Gwiezdnych Wojen"
Na główne danie Berryman proponuje natomiast zapiekankę z kurczakiem i soczewicą, która zawiera zarówno białko zwierzęce, jak i roślinne. Jest to potencjalnie najlepszy wybór, który ma mieć korzystny wpływ na mięśnie oraz kości. Ponadto takie danie zawiera dużą dawkę błonnika dzięki roślinom strączkowym. Do tego warto dołożyć pełnoziarnistą bułkę, która jest dodatkowym źródłem białka oraz węglowodanów.
Błonnik pozwala na dobre trawienie, ale także pomaga w utrzymaniu odpowiedniego poziomu cholesterolu i cukru we krwi. Jednocześnie pozwala zmniejszyć prawdopodobieństwo wystąpienia niektórych chorób, takich jak rak i cukrzyca
- wyjaśniono w raporcie cytowanym przez serwis Men's Health. Dr Paul Berryman nie zapomniał również o deserze, który jego zdaniem może pełnić niezwykle istotną rolę w naszym codziennym jadłospisie.
Naukowcy stworzyli najzdrowsze menu w historii. Skupili się na "unikalnej kombinacji składników"
Najlepszym wyborem na deser ma być natomiast blancmange z jogurtu naturalnego, posypany orzechami włoskimi i polany bezcukrowym sosem karmelowym. Żywe kultury bakterii zawarte w jogurcie wspierają układ trawienny, korzystnie wpływają na higienę jamy ustnej, jakość krwi oraz regulację poziomu glukozy. Orzechy włoskie są zaś bogate w kwasy omega-3, antyoksydanty i witaminę E, co sprawia, iż chronią komórki przed przedwczesnym starzeniem.
Unikalna kombinacja składników odżywczych wspomaga tworzenie zdrowych połączeń nerwowych, wspierając myślenie krytyczne i zdolności rozwiązywania problemów
- wyjaśnia dr Emma Patel, ekspertka w dziedzinie zdrowia mózgu. Autor "najzdrowszego na świecie menu" zaznacza, iż "zdrowe jedzenie nie musi być nudne". W tym przypadku istotne są również walory smakowe, ponieważ w jego opinii tak zwane jałowe posiłki nigdy nie przekonają do siebie ludzi. Warto jednak pamiętać, iż przy wyborze produktów istotna jest także ich jakość, ponieważ mięso łososia hodowlanego może być mocno zanieczyszczone.
Dziękuje my, iż przeczytałaś/eś nasz artykuł.Bądź na bieżąco! Obserwuj nas w Wiadomościach Google.