Imbir to przyprawa stosowana w kuchni oraz w medycynie naturalnej. Napoje, napary, olejki, syropy i preparaty przygotowane na jego bazie wykazują adekwatności przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe, przeciwzapalne, wykrztuśne, przeciwgorączkowe i przeciwbólowe.
Nie każdy wie, ale imbir można bez większych trudności uprawiać w warunkach domowych. Bardzo dobrze rośnie w doniczce na parapecie. Wystarczy korzeń imbiru, z którego wyrasta pęd przykryć cienką warstwą ziemi i zapewnić wilgotne oraz ciepłe otoczenie.
Imbir jest bogaty w witaminy i minerały. Znaleźć można w nim między innymi sód, fosfor, wapń, a także cynk, mangan, żelazo i miedź. Bogaty jest również w witaminę C, K, A i E. Świeży imbir to również cenne źródło witaminy B1, B2 i kwasu foliowego. Poza tym dostarcza do organizmu węglowodany i olejki eteryczne, a dodatkowo wyróżnia go korzenny smak i zapach. W korzeniu imbiru można znaleźć również białka, tłuszcze oraz błonnik.
Imbir bardzo dobrze sprawdza się w przypadku przeziębień, infekcji górnych dróg oddechowych, a także przy wielu innych dolegliwościach. Z imbiru najlepiej korzystać prewencyjnie, dodając kawałki korzenia do herbaty. Sproszkowany imbir można wykorzystać w formie roztworu do płukania bolącego gardła oraz w celu pozbycia się kaszlu. Napój z imbirem, najlepiej z dodatkiem cynamonu, cytryny, miodu i kurkumy, ma adekwatności silnie rozgrzewające, napotne i przeciwgorączkowe. Imbir może przyczyniać się do obniżenia poziomu cukru i cholesterolu we krwi, a także zmniejsza lepkość krwi, chroniąc tym samym przed tworzeniem się zatorów i zakrzepów, podnosi ciśnienie i stężenie cholesterolu LDL we krwi, wpływa korzystnie na pracę serca, poprawia koncentrację i dodaje energii oraz witalności, dlatego jest pomocny w stanach przemęczenia fizycznego i psychicznego. Imbir ma także pozytywny wpływ na uśmierzenie bóli menstruacyjnych, działa żółciopędnie i rozkurczowo, likwiduje wzdęcia oraz zwiększa wydzielanie śliny, co ma korzystny wpływ na procesy trawienia, dlatego jest zalecamy przy dolegliwościach związanych z układem pokarmowym i trawieniem takich jak np. zgaga. Ponadto łagodzi mdłości po narkozie i w czasie chemioterapii. Wspomaga również apetyt. Imbir ma też korzystny wpływ na pracę mózgu, poprawia jego ukrwienie i dotlenienie. Dzięki adekwatnościom rozgrzewającym imbir jest świetnym antidotum dla zmarzluchów. Uważany jest również za afrodyzjak, ponieważ wzmaga ukrwienie narządów płciowych.
Imbir jest też składnikiem kosmetyków o działaniu wyszczuplającym i modelującym sylwetkę. Przyprawa ta ma działanie pobudzające krążenie i przyspieszające spalanie tłuszczu, zastosowana miejscowo pomaga w walce z cellulitem.
Jednak nie każdy może stosować imbir. Herbatki z imbirem i innych produktów z tą przyprawą nie należy podawać dzieciom poniżej 12. miesiąca życia. Spożywanie imbiru nie jest wskazane dla osób chorujących na wrzody żołądka lub dwunastnicy oraz refluks żołądkowy. Imbiru nie powinny też jeść w nadmiarze osoby z nadciśnieniem tętniczym i chorującym na cukrzycę.
Zastosowanie imbiru w kuchni polega na dodaniu go jako przyprawy korzennej do wzbogacenia smaku ciast, sałatek i herbatników. Dobrze komponuje się z liściem laurowym, zielem angielskim, gałką muszkatołową i pieprzem. Można go także jeść jako kandyzowane słodkie plastry, dodawany jest do piw. Każdy miłośnik sushi zna imbir marynowany (biały lub różowy), którego zadaniem jest oczyszczenie naszych kubków smakowych pomiędzy kolejnymi kawałkami potrawy.
Nalewka imbirowa
- 300 g świeżego korzenia imbiru
- 4 cytryny
- 10 łyżek miodu
- 2 łyżeczki mielonego kardamonu
- 1 litr wody
- 1 litr spirytusu
W słoju umieść sok z cytryn, dodaj kardamon, miód oraz pokrojony w plasterki korzeń imbiru. Zalej całość wodą wymieszaną ze spirytusem. Dokładnie zamknij słój. Odstaw w zacienione miejsce na dwa miesiące, mieszając od czasu do czasu. Po upływie tego czasu przecedź nalewkę przez gazę.
CONCILIO