Najzdrowsze mięso na świąteczny obiad. Dużo lepsze niż kurczak i wieprzowina

pultusk24.pl 2 dni temu
Medonet donosi, iż indyk to zdrowe i wartościowe mięso, które zawiera wiele cennych składników odżywczych • Może być lepszym wyborem od innych kurczaka

• Indyk jest bogaty w białko oraz witaminy z grupy B

Indyka nie bez powodu kojarzymy z Ameryką Północną. Medonet przypomina, iż to właśnie stamtąd dotarł do Polski w XVII w. gwałtownie się przyjął, jednak nie zastąpił kurczaka, który pozostaje najpopularniejszym mięsem drobiowym. Mogłoby się to jednak zmienić, ponieważ warunki hodowli indyka są o wiele bardziej wymagające niż w przypadku kurczaka. To z kolei przekłada się na lepszą jakość mięsa.

Indyk to doskonały pomysł na obiad w pierwszy czy drugi dzień świąt. Dostarcza wiele cennych składników odżywczych. W dwóch cienkich plastrach indyka (84 g) znajdziemy:

• 117 kcal,

• 24 g białka,

• 2 g tłuszczu.

Do tego dochodzą cenne witaminy i minerały: niacyna, witamina B6, kobalamina, selen, cynk, sód, magnez, cholina, potas, fosfor. Warto wiedzieć, że
Idź do oryginalnego materiału