• Indyk jest bogaty w białko oraz witaminy z grupy B
Indyka nie bez powodu kojarzymy z Ameryką Północną. Medonet przypomina, iż to właśnie stamtąd dotarł do Polski w XVII w. gwałtownie się przyjął, jednak nie zastąpił kurczaka, który pozostaje najpopularniejszym mięsem drobiowym. Mogłoby się to jednak zmienić, ponieważ warunki hodowli indyka są o wiele bardziej wymagające niż w przypadku kurczaka. To z kolei przekłada się na lepszą jakość mięsa.
Indyk to doskonały pomysł na obiad w pierwszy czy drugi dzień świąt. Dostarcza wiele cennych składników odżywczych. W dwóch cienkich plastrach indyka (84 g) znajdziemy:
• 117 kcal,
• 24 g białka,
• 2 g tłuszczu.
Do tego dochodzą cenne witaminy i minerały: niacyna, witamina B6, kobalamina, selen, cynk, sód, magnez, cholina, potas, fosfor. Warto wiedzieć, że