Pomimo tego, iż ugotowanie makaronu nie jest zbyt skomplikowane, to większość osób w dalszym ciągu popełnia ten sam błąd. Większość włoskich szefów kuchni aż łapie się za głowę, bo makaron to dla nich świętość. Należy go traktować należycie i w odpowiedni sposób ugotować. A o czym ty musisz pamiętać w swojej kuchni, jeżeli jesteś miłośnikiem kuchni włoskiej?
O mamma mia, basta! – makaron to produkt, do którego należy podejść z szacunkiem
Statystyki pokazują, iż większość Włochów, których zapytano o opinie na temat polskich makaronów, jednoznacznie stwierdziło, iż nie mają one nic wspólnego z pastą, którą jada się we Włoszech. Na pewno, takiej opinii można się spodziewać w przypadku nieodpowiedniego przygotowania makaronu. Większość osób popełnia kardynalny błąd, który w opinii Włochów jest po prostu niewybaczalny.
Gotowanie makaronu – Pyszności; foto: Canva
Jeśli zależy ci na tym, by przygotować ten najlepszy makaron, to warto poznać triki najlepszych włoskich szefów kuchni. Odpowiednią osobą, na pewno będzie tu Silvia Colloca – aktorka, gospodyni programów we włoskiej telewizji i szefowa kuchni. W swojej książce kucharskiej chętnie podzieliła się wskazówkami, na temat gotowania makaronu. W jej opinii najczęściej popełnianym grzechem jest łamanie nitek spaghetti, przed ich ugotowaniem. Na szczęście, istnieje pewien sposób, który pozwoli ugotować makaron, bez konieczności jego łamania.
Nie łam i gotuj — jak przygotować najlepszą włoską pastę?
Silvia Colloca podkreśliła, iż nie wolno łamać makaronu spaghetti, jeśli chcesz przygotować prawdziwe włoskie danie. W jej opinii, nitki spaghetti powinny z lekkością nawijać się na widelec — tak, by po przeniesieniu go do ust, nie uronić ani kropli przygotowanego sosu. Połamanie makaronu sprawi, iż nawinięcie spaghetti na widelec, może okazać się prawdziwą sztuką.
Spaghetti – Pyszności; Foto: Pixabay.com
Na szczęście, jest sposób, by ugotować najlepszy makaron spaghetti, bez konieczności jego łamania. Pamiętaj, by:
- sięgnąć po większy garnek – takie rozwiązanie pozwoli ci ugotować makaron w całości;
- nie dodawaj oleju do wody – większość osób stosuje tę metodę, by zapobiec sklejaniu się makaronu; jest to błąd, bo oliwa unosi się na powierzchni wody, a podczas odcedzania przylgnie do makaronu, a tłusta powłoka utrudni połączenie z sosem;
- aby uniknąć sklejenia makaronu, dobrze jest gotować go na dużym ogniu, pamiętając o kilkukrotnym przemieszaniu;
- skróć sugerowany czas gotowania o minutę lub dwie – Colloca radzi, by skrócić czas gotowania o parę chwil, w stosunku do tego, co znajduje się na opakowaniu; dzięki temu makaron wyjdzie al dente i będziesz go mógł wrzucić na patelnię i połączyć z ulubionym sosem.
Lubisz dania kuchni włoskiej? Sprawdź na naszym kanale YouTube, jak zrobić tagliatelle z kurczakiem i pesto rosso: