Proste ciasto dla leniwych na Wielkanoc. Jogurtowiec w innym wydaniu
Na szczęście, są też ciasta, które nie tylko smakują pysznie, ale nie wymagają zbyt wiele od nas. Idealne dla tych, którzy na co dzień nie mają czasu w godzinne przygotowywanie dań, a jednak wciąż pragną, by na stole pojawiło się coś wyjątkowego.
Jogurtowiec wielkanocny to jedno z tych, które łączy prostotę i smak. W zasadzie to wystarczy kilka składników, a nie trzeba ani miksera, ani wałkowania, ani wymyślnych dekoracji.
Dlaczego warto wybrać jogurtowiec? Bo jest lekko wilgotny, puszysty, a jednocześnie nie za ciężkie – idealne na Wielkanoc, gdy na stole pojawiają się już sałatki, jaja, mięsa i inne pyszności.
Tego typu ciasto jest również doskonałym tłem do ozdobienia go sezonowymi owocami. Można je ozdobić świeżymi truskawkami, jagodami czy kawałkami czekolady – wszystko zależy od tego, co akurat macie pod ręką!
A jeżeli chcecie, żeby ciasto miało wyraźny, wielkanocny charakter, dodajcie do niego skórkę pomarańczową i zieloną posypkę z kokosa – to doda mu koloru i świątecznego klimatu!
Przepis na jogurtowiec wielkanocny
Nie ma nic prostszego, a smak naprawdę powala. Spróbujcie! Gwarantuję, iż zrobi furorę na stole. I to dosłownie w 5 minut – wystarczy wymieszać składniki, przełożyć do formy i wstawić do piekarnika. Brzmi bajecznie, prawda?
Składniki:
2 jajka,
1 szklanka cukru,
1 szklanka jogurtu naturalnego (gęstego),
½ szklanki oleju,
2 szklanki mąki pszennej,
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
2 łyżeczki skórki pomarańczowej (idealnie oddaje wielkanocny klimat!),
Opcjonalnie: kilka łyżek kakao, owoce (np. maliny, truskawki, jagody), czekolada do posypania, lub lukier
½ szklanki wiórków kokosowych (do posypania lub do dekoracji wierzchu).