Najlepszy ser do sernika? Zapomnij o twarogu z wiaderka. Ciasto będzie leciutkie i wilgotne

kobieta.gazeta.pl 3 godzin temu
Święta tuż-tuż, najwyższa pora więc uzupełnić zapasy i stworzyć listę smakowitości, które pojawią się na stole. Nie wyobrażamy sobie pominięcia słodkości, a punktem obowiązkowym w wielu domach jest sernik. To jedno z ciast uwielbianych przez Polaków, a przepisów jest w zasadzie tyle, ile jego miłośników. Podstawą idealnego sernika jest rzecz jasna ser. Jaki wybrać?
Większość osób, gdy myśli o serniku, automatycznie łączy go z twarogiem z wiaderka. jeżeli zależy ci na puszystym, wilgotnym i delikatnym cieście, postaw nie na klasyczny twaróg, a ricottę. Dlaczego? Ten włoski ser, który przypomina twaróg, ma śmietankową, lekko ziarnistą strukturę, a do tego nie wymaga dodatkowego mielenia, więc oszczędzasz przy nim czas i nie musisz wyciągać dodatkowych sprzętów. Doskonale też łączy się z innymi składnikami.

REKLAMA







Zobacz wideo



Najlepszy ser do sernika. Ricotta sprawi, iż będzie lekki jak chmurka
Ricotta daje sernik lżejszy, bardziej aksamitny i delikatniejszy w smaku, bardziej śmietankowy niż klasycznie serowy. Idealnie komponuje się z takimi dodatkami jak wanilia, pomarańcza, pistacja i biała czekolada. Sprawdzi się zarówno w sernikach na zimno, jak i pieczonych. jeżeli chcesz, by ciasto było stabilniejsze, możesz masę zagęścić odrobiną kaszy manny lub mąki ziemniaczanej albo dorzucić inny ser, np. kanapkowy lub mascarpone, który "ustabilizuje" masę bez utraty lekkości.


Przepis na sernik pistacjowy. Idealny na święta
W swoim ulubionym przepisie możesz po prostu wymienić twaróg na ricottę (zachowaj te same proporcje) albo wypróbować inny, np. ten na pistacjowy sernik z polewą. Na spód będziesz potrzebować kruchego ciasta (np. z tego przepisu) lub pokruszonych herbatników wymieszanych z rozpuszczonym masłem tak, by stworzyć gęstą masę. Pamiętaj, by przed wylaniem masy serowej podpiec kruche ciasto. Tak unikniesz zakalca na spodzie.





Sernik pistacjowySernik pistacjowy. Fot. Archiwum prywatne


Składniki na masę serową (na tortownicę o średnicy 22 cm):




350 g sera ricotta,
350 g sera mascarpone,
100 g pasty pistacjowej,
100 g cukru pudru,
3 jajka,
1-2 łyżki mąki ziemniaczanej,
kilka kropel ekstraktu z wanilii.

Polewa pistacjowa:

100 g pasty lub kremu pistacjowego (uważaj, krem jest słodszy),
50 ml śmietanki 30-36 proc.,
100 g białej czekolady,
garść pistacji niesolonych - do dekoracji.

Rozgrzej piekarnik do 165-170 stopni. Ser ricotta, mascarpone, pastę pistacjową oraz cukier, mąkę ziemniaczaną i wanilię miksuj na średnich obrotach do połączenia się składników. W drugiej misce ubij jajka na puszystą masę. Połącz z masą serową i wylej do przygotowanej formy (z kruchym ciastem lub herbatnikami).
Wstaw do piekarnika i piecz przez ok. 90 minut. Gdy masa będzie upieczona, wyłącz piekarnik, uchyl drzwiczki i zostaw sernik w piekarniku, aż całkiem wystygnie. Na sam koniec przygotuj polewę: białą czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej (nie trzymaj garnuszka nad ogniem, bo się zważy), dodaj śmietankę i pastę lub krem pistacjowy, wymieszaj, by uzyskać jednolitą masę (jeśli będzie bardzo gęsta, dodaj trochę więcej śmietanki). Rozprowadź po wystudzonym serniku. Posyp posiekanymi pistacjami.
Idź do oryginalnego materiału