Kuchnia śródziemnomorska jest coraz bardziej lubiana przez Polaków. Należy do niej m.in. ser halloumi o słonym, delikatnie orzechowym smaku. Po obróbce na grillu robi się złocisty, z zewnątrz chrupiący, a w środku miękki, ale przez cały czas sprężysty w odróżnieniu od innych wyrobów, co czyni go idealnym do grillowania. Zachwyca również bogactwem składników odżywczych.
Halloumi - co to za ser?
Ser halloumi pochodzi z Cypru i jest jednym z najbardziej znanych kulinarnych eksportów tej wyspy. Tradycyjnie wytwarza się go z mleka owczego i koziego, choć w tej chwili można natrafić na wersje z dodatkiem mleka krowiego.
Ciekawostką jest to, iż Cypr walczył o to, żeby ten wyrób miał chronione oznaczenie pochodzenia (PDO) w Unii Europejskiej. I tak od 2021 roku tylko ser wyprodukowany na tej wyspie według tradycyjnej receptury może być sprzedawany w UE jako "Halloumi".
Na pierwszy rzut oka ten ser przypomina popularną mozarellę. Jest jednak bardziej sprężysty i zwarty.
Proces produkcji halloumi jest złożony i precyzyjny. Na początek podgrzewa się mleko, do którego zostaje dodana podpuszczka. Potem następuje formowanie sera, ponowne podgrzewanie i zanurzanie w solance.
To właśnie dzięki końcowemu etapowi produkcji ser zachowuje trwałość i może być przechowywany przez długi czas bez pogorszenia jakości. W tym produkcie często można znaleźć też nadające świeżości listki mięty o działaniu antybakteryjnym.
PRZECZYTAJ RÓWNIEŻ: Kefir z siemieniem lnianym na odchudzanie - adekwatności zdrowotne i przepis
Dlaczego warto jeść halloumi?
Halloumi jest dość kaloryczny - 100 g dostarcza 313 kalorii. Możemy jeść go zamiast mięsa, ponieważ stanowi źródło białka - w tej samej ilości ma aż 20 g.
Ten ser jest bogaty w wapń, będący niezbędnym budulcem kości i zębów. Powinny więc spożywać go starsze osoby, u których występuje większe ryzyko rozwoju osteoporozy.
Halloumi ma także witaminy z grupy B oraz magnez, które mają pozytywny wpływ na mózg, układ nerwowy i mięśnie. Z kolei witamina K odpowiada za krzepliwość krwi.
W jego składzie nie ma natomiast błonnika, za to jest dużo tłuszczów nasyconych i cholesterolu. Właśnie dlatego należy podawać go z warzywami. Świetnie komponuje się z grillowaną papryką, cukinią czy pomidorami.
Przepis na grillowany halloumi z warzywami
Składniki:
- 200 g sera halloumi;
- 1 czerwona papryka;
- 1 żółta papryka;
- 1 zielona papryka;
- 1 cukinia;
- 1 cebula;
- 1 łyżka oliwy z oliwek;
- sok wyciśnięty z połowy cytryny;
- kilka listków świeżej mięty;
- kilka gałązek świeżej natki pietruszki;
- sól i pieprz do smaku.
Przygotowanie:
Żeby zrobić grillowany halloumi, na początek przygotowujemy warzywa: papryki kroimy w paski, cukinię w plastry, a cebulę w pióra. Tak przygotowane warzywa wrzucamy do miski, skrapiamy oliwą i doprawiamy solą oraz pieprzem.
Najpierw grillujemy warzywa do momentu, aż będą miękkie, a dopiero później pokrojony w grube plastry ser - musi się zrumienić, co zwykle zajmuje około 2-3 minut na każdą stronę.
Halloumi podajemy na talerzu z warzywami. Na koniec obsypujemy go ziołami i skrapiamy sokiem z cytryny.
Zobacz też:
Tak zrobisz błyskawiczny i zdrowy obiad z air fryera. Wystarczy 10 minut
To najlepszy chleb do grillowanych potraw. Upiecze go choćby początkujący
Teściowa zawsze na wiosnę robi te pierogi. Są o niebo lepsze niż ruskie