Na Cyprze jedzą regularnie. W Polsce kupujemy rzadko, choć jest bardzo zdrowy

top.pl 2 tygodni temu
Zdjęcie: /Deposit/East News /East News


Majówka rozpoczynający sezon grillowy jest coraz bliżej. Warto wrzucić na ruszt nie tylko kiełbasę czy karkówkę, ale również pewien ser, którym zajadają się na Cyprze. W Polsce także znajdziemy go na półkach sklepowych, jednak nie zdobył jeszcze aż tak dużej popularności mimo wyjątkowego smaku i licznych adekwatności zdrowotnych. O jaki ser chodzi? Sprawdź już teraz i przygotuj pyszną przekąskę na grilla.

Kuchnia śródziemnomorska jest coraz bardziej lubiana przez Polaków. Należy do niej m.in. ser halloumi o słonym, delikatnie orzechowym smaku. Po obróbce na grillu robi się złocisty, z zewnątrz chrupiący, a w środku miękki, ale przez cały czas sprężysty w odróżnieniu od innych wyrobów, co czyni go idealnym do grillowania. Zachwyca również bogactwem składników odżywczych.

Halloumi - co to za ser?

Ser halloumi pochodzi z Cypru i jest jednym z najbardziej znanych kulinarnych eksportów tej wyspy. Tradycyjnie wytwarza się go z mleka owczego i koziego, choć w tej chwili można natrafić na wersje z dodatkiem mleka krowiego.

Ciekawostką jest to, iż Cypr walczył o to, żeby ten wyrób miał chronione oznaczenie pochodzenia (PDO) w Unii Europejskiej. I tak od 2021 roku tylko ser wyprodukowany na tej wyspie według tradycyjnej receptury może być sprzedawany w UE jako "Halloumi".

Na pierwszy rzut oka ten ser przypomina popularną mozarellę. Jest jednak bardziej sprężysty i zwarty.

Proces produkcji halloumi jest złożony i precyzyjny. Na początek podgrzewa się mleko, do którego zostaje dodana podpuszczka. Potem następuje formowanie sera, ponowne podgrzewanie i zanurzanie w solance.

To właśnie dzięki końcowemu etapowi produkcji ser zachowuje trwałość i może być przechowywany przez długi czas bez pogorszenia jakości. W tym produkcie często można znaleźć też nadające świeżości listki mięty o działaniu antybakteryjnym.

PRZECZYTAJ RÓWNIEŻ: Kefir z siemieniem lnianym na odchudzanie - adekwatności zdrowotne i przepis

Dlaczego warto jeść halloumi?

Halloumi jest dość kaloryczny - 100 g dostarcza 313 kalorii. Możemy jeść go zamiast mięsa, ponieważ stanowi źródło białka - w tej samej ilości ma aż 20 g.

Ten ser jest bogaty w wapń, będący niezbędnym budulcem kości i zębów. Powinny więc spożywać go starsze osoby, u których występuje większe ryzyko rozwoju osteoporozy.

Halloumi ma także witaminy z grupy B oraz magnez, które mają pozytywny wpływ na mózg, układ nerwowy i mięśnie. Z kolei witamina K odpowiada za krzepliwość krwi.

W jego składzie nie ma natomiast błonnika, za to jest dużo tłuszczów nasyconych i cholesterolu. Właśnie dlatego należy podawać go z warzywami. Świetnie komponuje się z grillowaną papryką, cukinią czy pomidorami.

Przepis na grillowany halloumi z warzywami

Składniki:

  • 200 g sera halloumi;
  • 1 czerwona papryka;
  • 1 żółta papryka;
  • 1 zielona papryka;
  • 1 cukinia;
  • 1 cebula;
  • 1 łyżka oliwy z oliwek;
  • sok wyciśnięty z połowy cytryny;
  • kilka listków świeżej mięty;
  • kilka gałązek świeżej natki pietruszki;
  • sól i pieprz do smaku.

Przygotowanie:

Żeby zrobić grillowany halloumi, na początek przygotowujemy warzywa: papryki kroimy w paski, cukinię w plastry, a cebulę w pióra. Tak przygotowane warzywa wrzucamy do miski, skrapiamy oliwą i doprawiamy solą oraz pieprzem.

Najpierw grillujemy warzywa do momentu, aż będą miękkie, a dopiero później pokrojony w grube plastry ser - musi się zrumienić, co zwykle zajmuje około 2-3 minut na każdą stronę.

Halloumi podajemy na talerzu z warzywami. Na koniec obsypujemy go ziołami i skrapiamy sokiem z cytryny.

Zobacz też:

Tak zrobisz błyskawiczny i zdrowy obiad z air fryera. Wystarczy 10 minut

To najlepszy chleb do grillowanych potraw. Upiecze go choćby początkujący

Teściowa zawsze na wiosnę robi te pierogi. Są o niebo lepsze niż ruskie

Idź do oryginalnego materiału