Dziś kilka ogólnych informacji na temat tego, na co uważać przy migrenie. Z artykułu dowiesz się, czy są produkty zakazane przy migrenie oraz czego unikać przy migrenowych bólach głowy.
Napiszę też kilka słów o doświadczeniach moich oraz osób, które prowadzę dietetycznie.
Jeśli wolisz posłuchać, zachęcam Cię do obejrzenia video na YouTube:
Jeśli borykasz się z migreną, koniecznie skonsultuj się z lekarzem. To schorzenie, które wymaga leczenia. W dzisiejszych czasach są już dostępne naprawdę skuteczne formy leczenia. Udaj się do neurologa po więcej informacji.
Dziś nie napiszę Ci o leczeniu, wszak nie jestem lekarzem, a dietetykiem. Styl życia i żywienia jest w leczeniu migreny również istotny. Może on nasilać ataki migreny oraz ich częstotliwość.
Sama z resztą doświadczyłam tego, jak nieprawidłowe nawyki negatywnie wpływały na moją chorobę. Dziś jest ze mną dużo lepiej. Również wielu moich pacjentów wdrożyło z powodzeniem pewne zasady, do których chciałabym Cię zachęcić.
Czego unikać przy migrenie
Istnieją elementy dotyczące stylu życia, które mogą działać negatywnie na objawy Twojej choroby. Należą do nich:
- przewlekły stres;
- zbyt mała ilość snu;
- zmiana rytmu snu (np. podróże zagraniczne, którym towarzyszy zmiana stref czasowych);
- brak umiarkowanej aktywności fizycznej;
- zbyt intensywna aktywność fizyczna;
- zbyt mała ilość płynów;
- zbyt długie przerwy w posiłkach;
- nieregularne posiłki.
Na te czynniki mamy mniejszy lub większy wpływ, więc zachęcam Cię do ich monitorowania i zweryfikowania, czy faktycznie nie utrudniają Ci życia.
Na co uważać przy migrenie?
Istnieją również czynniki, na które niestety nie mamy w ogóle wpływu, a mogą one intensyfikować problem. Są to:
- zmiany hormonalne (np. czas przed menstruacją);
- czynniki atmosferyczne;
- niektóre leki (porozmawiaj o tym z Twoim lekarzem).
Produkty wywołujące migrenę
Pewnie zastanawiasz się, czy są produkty zakazane przy migrenie. Wybrane produkty spożywcze mogą intensyfikować migrenę u konkretnych osób i zawsze polecam monitorowanie żywienia w okresach ataków migrenowych i zapisywanie, co było jedzone. Wtedy z powodzeniem jesteśmy w stanie ocenić, co na nas źle działa i dostosować dietę.
Oto wybrane produkty, które mogą intensyfikować problem:
• czekolada/kakao;
• kawa/herbata;
• sery (dojrzewające + pleśniowe);
• alkohol (głównie wino);
• produkty wysokoprzetworzone obfitujące w dużą ilość substancji dodatkowych;
• produkty wędzone;
• gotowe produkty mięsne (np. pasztety, podroby, wędliny);
• produkty wielokrotnie odgrzewane czy długo przechowywane/nieświeże;
• przejrzałe banany;
• dojrzałe awokado;
• i in. (lista jest naprawdę długa).
Jadłospis dla migrenowców?
Żywienie osoby z migreną powinno być dostosowane do jej stanu zdrowia, potrzeb, ale i również objawów choroby.
Znam osoby, które musiały wykluczyć wybrane produkty spożywcze, które ewidentnie powodowały u nich migreny. Na przykład niektóre z tych, które wymieniłam powyżej.
Mam jednak również takich pacjentów, którym wystarczyła interwencja polegająca na wprowadzeniu regularnych posiłków oraz wypijaniu odpowiedniej ilości płynów i już poprawa była zauważalna.
Bardzo ważne jest zaobserwowanie, co u nas intensyfikuje objawy i jeżeli jest bardzo źle: wdrożenie leczenia pod opieką doświadczonego lekarza. Dieta na migrenę, podobnie jak odpowiedni styl życia, może również pomóc. Szczególnie, jeżeli migreny intensyfikują się przez błędy żywieniowe czy np. niedobory pokarmowe (np. magnez) lub alergie.
Migrena – co pomaga?
Podsumowując, warto zacząć od podstaw:
- Wysypiaj się.
- Unikaj stresu.
- Dbaj o relaks, ale także o regularną umiarkowaną aktywność fizyczną.
- Wypijaj odpowiednią ilość płynów.
- Unikaj używek.
- Popracuj z dietetykiem nad Twoim odżywianiem.
Przede wszystkim jednak pamiętaj, iż migrena to choroba, którą się leczy. To nie chwilowy, przejściowy ból głowy tylko schorzenie, które niejednokrotnie potrafi mocno namieszać w życiu i obniżyć jego komfort.
Źródła:
Jarosz M. Normy żywienia dla populacji Polski. Instytut Żywności i Żywienia, Warszawa 2017.
Jarosz M. Praktyczny podręcznik dietetyki. Instytut Żywności i Żywienia, Warszawa 2010.
Rockett FC, de Oliveira VR, Castro K, Chaves ML, Perla Ada S, Perry ID. Dietary aspects of migraine trigger factors. Nutr Rev. 2012 Jun;70(6):337-56. doi: 10.1111/j.1753-4887.2012.00468.x. PMID: 22646127.