To tytuł wydarzenia, na które zaprasza Muzeum Miasta Mysłowice i Centrum Kształcenia Zawodowego i Ustawicznego. W czwartek 13 listopada o godz. 18.00, w ramach 198. Muzealnego Czwartku odbędzie się wernisaż wystawy ,,Mysłowice się bawią. Historia restauracji, kawiarni i barów”.
Tego dnia w muzeum gościć będzie kuchnia trzech cesarstw, czyli degustacja dań z trzech kultur: górnośląskiej, zagłębiowskiej i małopolskiej – przygotowana dla uczestników przez uczniów klas gastronomicznych z mysłowickiego CKZiU.
Na początku XX w. powstała w Mysłowicach infrastruktura do obsługi olbrzymiego ruchu turystycznego. Z infrastruktury tej korzystali też miejscowi. Dowiemy się, gdzie i jak obchodzono chrzciny, komunie, wesela, komersy, studniówki, barbórki, jubileusze, a także czas wolny.
Program:
18.00 Prelekcja o historii restauracji i kawiarni
18.20 Oprowadzenie po wystawie
18.40 Serwis dań przygotowanych przez CKZiU
19.15
Zakończenie











