Jeśli masz ochotę na wyśmienite muffiny czekoladowe, ale nie masz ani śmietany, ani kefiru ani maślanki to przygotuj je z użyciem coca coli. Są łatwe i szybkie do przygotowania. Proponuję ozdobić je żelkami w kształcie coli i roztopioną czekoladą, aby cieszyły nie tylko kubki smakowe, ale i oko
Więcej przepisów na muffinki
- Muffinki z jagodami
- Muffinki bananowe z borówkami
- Muffinki z malinami, borówkami i białą czekoladą
- Muffinki cukiniowe
Muffiny z coca colą
Puszyste czekoladowe muffiny ozdobione czekoladą i żelkami
Muffiny z coca colą
Składniki (12 sztuk):
- 2 jajka,
- 120ml oleju,
- 180ml coca coli,
- 150g cukru,
- 250g mąki pszennej,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 3 łyżki kakao (30g),
- DODATKOWO:
- 100g mlecznej czekolady,
- 1 opakowanie żelek w kształcie coca coli
Przygotowanie:
Wszystkie składniki na muffinki powinny być w temperaturze pokojowej.
Mąkę mieszamy z kakao i proszkiem do pieczenia. Jajka wbijamy do miski, dodajemy cukier. Ubijamy je mikserem na najwyższych obrotach przez 5 minut. Powinniśmy otrzymać puszystą masę jajeczną o jaśniejszym kolorze. Dodajemy olej i coca colę. Mieszamy chwilkę na wolnych obrotach miksera. Dodajemy suche składniki w trzech turach i miksujemy krótko, tylko do połączenia składników.
Masę przekładamy do formy muffinkowej wypełnionej papilotkami. Nakładamy muffinki prawie do 2/3 wysokości papilotki.
Muffinki pieczemy około 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, góra-dół (do suchego patyczka). Życzę smacznego!
Gdy muffinki ostygną to polewamy je roztopioną mleczną czekoladą i dekorujemy żelkami. W tym celu w garnku zagotowujemy wodę. Na garnku umieszczamy miskę, w której umieszczamy połamaną czekoladę. Dno miski nie może dotykać lustra wody. Woda powinna tylko delikatnie bulgotać. Czekoladę podgrzewamy często mieszając aż się rozpuści.