Czym jest rabarbar? Można z niego zrobić mnóstwo pysznych rzeczy
Rabarbar to roślina należąca do rodziny rdestowatych. Jej jadalną częścią są grube ogonki liściowe. Pomimo tego, iż rabarbar z reguły wykorzystuje się do różnego typu deserów, to jednak jest on klasyfikowany jako warzywo.
Z ogonków liściowych rabarbaru można zrobić mnóstwo smakowitych rzeczy. Mowa tutaj między innymi o różnego rodzaju ciastach oraz przetworach, takich jak dżemy. Popularne są również kompoty wykonane na bazie rabarbaru.
Co istotne – nie powinno się spożywać liści rabarbaru. Wynika to z faktu, iż owe części zawierają sporo kwasu szczawiowego, który w nadmiarze może być szkodliwy.
Przeczytaj też: Wspomaga trawienie i poprawia metabolizm. Właśnie trwa na niego sezon
Jak zamrozić rabarbar? Ten sposób jest szybki i skuteczny
Sezon na rabarbar jest dość krótki. Z tego powodu wiele osób może zastanawiać się nad tym, czy ów specjał można mrozić. Okazuje się, iż jest to jak najbardziej możliwe. Trzeba jednak wiedzieć, jak to zrobić prawidłowo. W przeciwnym razie rabarbar straci chrupkość oraz smak.
Najpierw myjemy pod bieżącą wodą, a potem szatkujemy ogonki liściowe rabarbaru na mniejsze kawałki. Umieszczamy je na metalowym sitku. Przygotowujemy miskę wypełnioną zimną wodą (najlepiej dodać kilka kostek lodu). Następnie bierzemy garnek i zagotowujemy w nim wodę.
Blanszujemy rabarbar – zanurzamy go najpierw we wrzącej wodzie (dosłownie na 40-60 sekund), a następnie gwałtownie umieszczamy w zimnej. Dzięki takiemu zabiegowi roślina zachowa swoje walory smakowe oraz odpowiednią konsystencję. Zblanszowany rabarbar suszymy, a potem wkładamy do woreczków strunowych. Na sam koniec zamykamy je (uprzednio trzeba się z nich pozbyć powietrza) i umieszczamy w zamrażarce.
Zobacz też:
Grzybiarze omijają go szerokim łukiem, bo dziwnie wygląda. Jest jadalny i bardzo smaczny
Świetnie udaje kurkę, ale jest trująca. Uważaj podczas grzybobrania
Przynieś ze spaceru, zaparz i pij przed snem. Więcej nie kupisz melisy