Może odstraszać kolorem, ale warto mieć go w kuchni. Tak czarny czosnek działa na organizm

kobieta.gazeta.pl 5 godzin temu
Jak zrobić czarny czosnek i dlaczego warto go wykorzystywać? Choć wygląda niepozornie, skrywa ogromny potencjał kulinarny i zdrowotny. Coraz więcej osób zastanawia się, jak powstaje w domowych warunkach i słusznie, bo to prostsze, niż się wydaje.
Choć dla wielu osób może być nowością, czarny czosnek znany jest w Azji od setek lat. Powstaje w wyniku długotrwałego dojrzewania zwykłych ząbków przy podwyższonej temperaturze i dużej wilgotności. W efekcie zmieniają barwę na głęboką czerń, stają się miękkie i elastyczne, a smak nabiera słodkawo-wytrawnych nut. Przypomina nieco połączenie melasy, octu balsamicznego i lukrecji, z wyraźnym aromatem umami.

REKLAMA







Zobacz wideo Czosnek odstrasza zapachem, ale ma leczniczą moc



Jak zrobić czarny czosnek? Proces jest długi, ale nie wymaga skomplikowanych narzędzi
Aby otrzymać czarny czosnek w domowych warunkach, potrzebujesz przede wszystkim cierpliwości. Proces fermentacji, a adekwatnie karmelizacji, bo zachodzi tu tzw. reakcja Maillarda, trwa od dwóch do trzech tygodni, a w niektórych przypadkach choćby ośmiu. Najprostszy sposób to użycie wolnowaru. Wystarczy umieścić w nim całe główki czosnku, ustawić tryb podgrzewania i pozostawić bez ruszania na około 14 dni.
Inną metodą jest wykorzystanie dehydratora. Warzywo owiń w folię aluminiową i pozostaw w temperaturze 60-70°C na około 3 tygodnie. Wersja bez użycia urządzeń wymaga więcej czasu. Czosnek umieszcza się w szczelnym pojemniku i przechowuje w ciepłym, wilgotnym miejscu przez 6-8 tygodni. Po tym czasie jest gotowy do użycia.


Na co działa czarny czosnek? Korzyści zdrowotne są duże, ale są też przeciwwskazania
Jak podaje portal WebMD, dzięki wysokiej zawartości przeciwutleniaczy może wspomagać odporność, redukować stany zapalne, poprawiać krążenie i obniżać poziom złego cholesterolu. Zawarte w nim związki (m.in. S-allilocysteina) pomagają chronić serce, regulować poziom cukru we krwi i mogą wpływać na zahamowanie wzrostu niektórych komórek nowotworowych.
Działa także neuroprotekcyjnie, co oznacza, iż wspiera zdrowie mózgu i układu nerwowego. Mimo to nie każdy powinien sięgać po ten produkt bez konsultacji z lekarzem. Osoby przyjmujące leki przeciwzakrzepowe, a także cierpiące na alergie pokarmowe powinny zachować ostrożność. Dodatkowo może nasilać działanie niektórych leków i wywoływać objawy nietolerancji.








Czarny czosnekFot. Eravital, CC BY-SA 4.0, via Wikimedia Commons


Jak przechowywać czarny czosnek? Odpowiednie warunki zachowają smak i adekwatności
Należy przechowywać go w chłodnym i suchym miejscu, najlepiej w szczelnie zamkniętym pojemniku. Po otwarciu ząbki można umieścić w lodówce, to tam zachowają świeżość choćby przez kilka miesięcy. Dobrą praktyką jest również przechowywanie go w szklanym słoiczku z oliwą. Dzięki temu nie wyschnie i wzbogaci smak tłuszczu, który później wykorzystasz w kuchni. W wersji sproszkowanej lub w formie pasty należy zadbać o hermetyczne opakowanie i unikać ekspozycji na światło.
Idź do oryginalnego materiału