Mówię na nią "biedazupa", ale jest pyszna. Scypę robi się w mig z kilku składników

natemat.pl 1 dzień temu
Dzisiaj proste przepisy z bezmięsnych składników wracają do łask, a kiedyś w wielu polskich domach ratowały rodziny, gdy już nie było co do garnka włożyć. Scypa nazywana była zupą biedaków, bo robiło się ją z najtańszych składników, które choćby uboga pani domu miała w spiżarce. Dzisiaj przepadam za nią, bo jest aromatyczna, świetnie rozgrzewa i kosztuje grosze. I może być wege!


Tradycyjna polska zupa biedoty: scypa


Scypa, znana również jako "zupa biedaków", to tradycyjne danie, które wywodzi się z polskiej kuchni ludowej, szczególnie popularne na Śląsku i w innych regionach, gdzie prostota i oszczędność odgrywały kluczową rolę w codziennym gotowaniu. Niektórzy twierdzą jednak, iż zupa ta wywodzi się z Małopolski.

Faktem jest na pewno to, iż scypa to potrawa charakterystyczna dla czasów, gdy dostęp do składników był ograniczony, a każda część żywności była maksymalnie wykorzystywana.

Na wsiach długo królowały bardzo proste potrawy, które robiono z tego, co było pod ręką – najczęściej z ziemniaków i kapusty, ponieważ jeszcze przed wojną w celu konsumpcji uprawiało się głównie te warzywa.

Co ciekawe, są dwa główne przepisy na scypę. Najpierw ten, który pokochają smakosze ziemniaków i cebuli.

Przepis na zupę scypę z cebulą i ziemniakami


Składniki:


3-4 kromki suchego chleba (najlepiej razowego lub białego),

2 średnie ziemniaki.

1 cebula,

1-2 łyżki tłuszczu (np. smalec, masło lub olej),

1 litr wody (lub serwatki, jeżeli masz),

1/2 szklanki mleka (opcjonalnie, jeżeli chcesz bardziej kremową wersję),

sól i pieprz do smaku,

zioła (opcjonalnie: majeranek, tymianek, liść laurowy).


Przygotowanie:


Druga wersja scypy z Małopolski mówi, iż jej podstawą jest kapusta. Poniższy przepis na scypę opublikowano w "Gazecie Krakowskiej", a tak mówią o tej bardzo prostej zupie członkinie Stowarzyszenia Gospodyń w Białce:

– Zupa scypa to tzw. zupa biedaków. Na pierwszy rzut oka nic specjalnego, ale jest całkiem smaczna – czytamy.

Przepis na zupę scypę z kapustą


Składniki:


pół główki kapusty


ok. 1 l mleka


ziemniaki


2-3 łyżki masła


sól



Przygotowanie:


Idź do oryginalnego materiału