Ogórki małosolne to tradycyjny przysmak uwielbiany przez Polaków. Są pyszne, łatwe w przygotowaniu, a przy tym można cieszyć się ich smakiem szybciej niż przetworami w kiszonej wersji.
Nic dziwnego, iż tak często podaje się je jako przekąskę na rodzinnych imprezach. o ile ty również lubisz je jeść, powinieneś nauczyć się robić je samodzielnie według sprawdzonej metody. Skorzystaj ze starego babcinego przepisu, a wszyscy domownicy będą zachwyceni.
Może cię zainteresować: Posadź zamiast bukszpanów. Są równie piękne i odporne na ćmę
Jak zrobić ogórki małosolne, żeby były dobre? Stosuj babciną zasadę 3x1
Chcesz zrobić ogórki małosolne, w których zakocha się cała rodzina? Przygotuj je według zasady 3x1, którą do dziś stosuje wiele babć. Jest prostsza, niż myślisz, ponieważ chodzi o połączenie trzech składników w równych proporcjach, aby osiągnąć zbalansowany smak, idealną kruchość i chrupkość warzyw.
Przygotuj więc świeże i jędrne ogórki, sól kamienną oraz wodę (obojętne czy ciepłą czy zimną). Zgodnie z zasadą 3x1 na każdy 1 kg ogórków powinien przypadać 1 litr wody i 1 łyżka soli.
Przepis na ogórki małosolne, które zachwycą najbardziej wybrednych. Lepszych nie znajdziesz
Wiesz już, iż to właśnie metodą 3x1 najlepiej kierować się przy przygotowywaniu ogórków małosolnych. Wypróbuj więc jeden z babcinych przepisów, który radzi wymieszać składniki we wspomnianych proporcjach.
Przepis na ogórki małosolne - składniki:
- ogórki gruntowe - 1 kg
- sól - 1 łyżka
- woda - 1 litr
- czosnek - 4 ząbki
- koper - 4 gałązki
- chrzan - 1 kawałek
Poza tym będzie ci także potrzebny duży, wyparzony słoik albo kamionka. Rozłóż koper na dnie naczynia, dołóż 2 ząbki czosnku i połowę porcji chrzanu. Włóż do środka ogórki.
Na górę daj pozostałe składniki. Zalej warzywa wodą wymieszaną z solą tak, aby ogórki były całkowicie przykryte. Słój zakryj gazą. Ogórki małosolne będą nadawać się do spożycia po 3-4 dniach.
Zobacz też:
Idealne ciasto na Dzień Matki. Lepsze niż napoleonka czy karpatka
Idealna pasta na wiosenne kanapki. Przygotujesz ją w kilka minut
Tak zrobisz najlepszą sałatkę z kalafiorem. choćby nie musisz go gotować