Moja babcia zawsze robi to na niedzielny obiad. Bitki wieprzowe wręcz rozpływają się w ustach

g.pl 1 tydzień temu
Jakie są pomysły na obiad z mięsa wieprzowego? jeżeli znudził ci się klasyczny schabowy, to mamy doskonałą alternatywę. Przygotuj mięciutkie bitki w sosie grzybowym. Przepis jest bardzo prosty, a efekt końcowy zachwyca. Idealnie sprawdzi się na obiad z rodziną lub wizytę gości.
Wieprzowina pojawia się w polskich domach pod różnymi postaciami. Najczęściej są to polędwiczki, mielone lub klasyczny kotlet schabowy i choć wszyscy je uwielbiamy, to z czasem mogą nam się znudzić. jeżeli szukasz nowego pomysłu na obiad, to mamy coś wyjątkowo smacznego. Zrób delikatne i aromatyczne bitki wieprzowe, utopione w aksamitnym sosie grzybowym.


REKLAMA


Zobacz wideo Robiły go nasze babcie i mamy, czyli tradycyjny kotlet mielony [Kuchnia Hapsa]


Jak zrobić dobre mięso na obiad? Dzięki temu bitki będą rozpływać się w ustach
Choć bitki zwykle przygotowuje się z mięsa wołowego, to wieprzowina również dobrze się sprawdzi. Należy jednak wiedzieć, jak ją obrobić, by wyszła miękka i krucha, a nie przesuszona. Najważniejszy jest sposób smażenia - najpierw musimy potraktować mięso nieco "agresywnie", czyli podsmażyć je na dużym ogniu przez kilkanaście sekund. Dzięki temu jego włókna się zamkną, tym samym zatrzymując w środku wodę i nie doprowadzając do wysuszenia. Dopiero później, gdy na patelnię trafią pozostałe składniki, możemy poddusić bitki wraz z sosem.
Zobacz też: Zmieszaj i nanieś na płytę indukcyjną. Wystarczy chwila "pastowania" a będzie lśnić jak nowa


Z jakiego mięsa robi się bitki wieprzowe? Przygotuj wszystkie składniki
Składniki, jakich potrzebujemy do przygotowania bitek wieprzowych, to:


kilogram schabu bez kości,
2 średnie cebule,
700 gramów pieczarek (lub innych grzybów),
2-3 ząbki czosnku,
bulion,
sól, pieprz, pieprz ziołowy, słodka papryka, ziele angielskie, liście laurowe, gałka muszkatołowa,
mąka,
masło,
olej,
śmietana do zabielenia sosu.


Co zrobić, żeby bitki wieprzowe były miękkie? Przepis krok po kroku


Na początek kroimy schab w plastry o grubości około 1,5 centymetra. Następnie lekko je rozbijamy, najlepiej dzięki pięści, a nie młotka, aby nie uszkodzić włókien mięsa. Później nacieramy kawałki schabu z obu stron pieprzem ziołowym oraz słodką papryką.
Kolejny krok to rozgrzanie dużej patelni i roztopienie w niej masła oraz oleju. Każdy płat schabu dokładnie obtaczamy w mące i kładziemy na patelnię. Mięso smażymy na dużym ogniu przez około 15 sekund z obu stron, aby jego włókna się zamknęły i odstawiamy na talerz.
Teraz zabieramy się za warzywa i grzyby. Pieczarki należy oczyścić i pokroić na plasterki, a cebulę kroimy w grubą kostkę lub pióra. Czosnek przeciskamy przez praskę.
Na patelni, na której podsmażało się mięso, rozgrzewamy dodatkową porcję masła. Następnie trzeba zeszklić cebulę, a po chwili dodać czosnek i pieczarki. Gdy z grzybów odparuje woda, lekko je solimy i dodajemy pieprz, ziele angielskie, liście laurowe oraz odrobinę gałki muszkatołowej.
Do cebuli i pieczarek dolewamy trochę bulionu i kładziemy na tę samą patelnię mięso. Zmniejszamy moc palnika i dusimy całość na niewielkim ogniu przez około 15 minut. Po tym czasie zabielamy sos śmietaną i zagęszczamy mąką. Dusimy jeszcze przez 5 minut i gotowe.


Dziękujemy, iż przeczytałaś/eś nasz artykuł.


Bądź na bieżąco! Obserwuj nas w Wiadomościach Google.
Idź do oryginalnego materiału