Moja babcia sypie tym owoce przed lepieniem pierogów. Sok nigdy nie wypływa

g.pl 3 dni temu
Co zrobić, aby pierogi się nie rozklejały? To popularny problem, na który trafia wiele osób podczas przygotowywania tego dania z owocami. Soki często puszczają, przez co ciasto rozpada się w garnku. Na szczęście da się tego uniknąć jednym prostym trikiem.
Sezon na owoce letnie powoli dobiega końca, dlatego warto wykorzystać resztki, które są jeszcze dostępne w sklepach i na działkach. jeżeli "przejadły" ci się już surowe maliny, borówki i jagody, to możesz zrobić z nich pyszne, gotowane dania. Do najpopularniejszych należą między innymi pierogi z owocami. Są bardzo poste w przygotowaniu, a przede wszystkim smakują zarówno dzieciom, jak i dorosłym. Niektórzy jednak napotykają podczas gotowania problemy z wodnistym i rzadkim farszem. Co zrobić, żeby nie wypłynął z pierogów?


REKLAMA


Zobacz wideo Co jest numerem jeden w polskiej kuchni? [SONDA]


Z jakimi owocami można zrobić pierogi? Przygotuj wszystkie składniki
Składniki, jakich potrzebujemy do przygotowania pierogów z owocami, to:


500 gramów mąki pszennej,
2 łyżki oleju roślinnego,
szklanka gorącej wody (250 mililitrów),
szczypta soli,
500 gramów świeżych owoców (np. jagód, malin, borówek czy śliwek),
łyżka mąki ziemniaczanej,
gęsta śmietana i cukier do smaku.


Zobacz też: Znudziły ci się pyzy? Zrób je po niemiecku. To nadzienie jest bardzo nietypowe


Jak zapobiec rozpadaniu się pierogów? Posyp tym nadzienie


Na początek przygotowujemy ciasto. W tym celu przesiewamy mąkę z solą do dużej miski, stopniowo dolewamy 250 mililitrów gorącej wody, a następnie dodajemy dwie łyżki oleju roślinnego, który zapewni ciastu elastyczność. Całość energicznie zagniatamy i wyrabiamy je rękoma przez około 10 minut. Gdy ciasto będzie już gładkie i sprężyste, owijamy je ściereczką i odstawiamy na pół godziny, aby "odpoczęło".
Teraz zabieramy się za owoce. Najpierw należy je dokładnie umyć i ewentualnie usunąć pestki (na przykład w przypadku borówek). Bez względu na to, jaki gatunek wybierzemy, nadzienie powinno być przygotowywane wyłącznie ze świeżych owoców. Te przejrzałe są bardziej wodniste, przez co farsz wyjdzie zbyt rzadki i może wypłynąć spod ciasta. Wówczas pierogi prawdopodobnie rozkleją się w trakcie gotowania i z obiadu nic nie będzie. Aby tego uniknąć, warto dodatkowo oprószyć owoce mąką ziemniaczaną, która "zbije" nadzienie i nie dopuści do wypłynięcia soku. Alternatywnie można też użyć mąki pszennej lub budyniu w proszku.
Gdy ciasto i farsz są już gotowe, możemy przystąpić do lepienia pierogów. Ciasto dzielimy na kilka części: jedną z nich przekładamy na stolnicę, podsypujemy mąką i wałkujemy na cienki placek, a pozostałe odstawiamy z powrotem pod ścierkę. dzięki szklanki wykrajamy z rozwałkowanego placka koła i na środek każdego z nich nakładamy porcję nadzienia. Następnie zalepiamy szczelnie pierogi upewniając się, iż farsz jest całkowicie schowany, a boki formujemy na kształt delikatnej falbanki. Powtarzamy te czynności z każdą kolejną porcją ciasta.
W garnku gotujemy wodę z odrobiną oleju. Gdy zacznie wrzeć, wrzucamy do niej partiami pierogi i od razu całość mieszamy, aby nic nie przywarło do dna. Kiedy pierogi wypłyną na powierzchnię, gotujemy je jeszcze przez około 3 do 5 minut, a następnie wyławiamy dzięki łyżki cedzakowej. Czas gotowania zależy głównie od rodzaju owoców - te z delikatnym nadzieniem, na przykład z jagód i malin, gotujemy krócej, natomiast pierogi ze śliwkami wymagają więcej czasu.
Pierogi będą gotowe do zjedzenia od razu po wyłowieniu z wody. Najlepiej podawać je z gęstą śmietaną i odrobiną cukru.


Dziękujemy, iż przeczytałaś/eś nasz artykuł.


Bądź na bieżąco! Obserwuj nas w Wiadomościach Google.
Idź do oryginalnego materiału