Muffinki z jagodowym kremem są nie tylko pyszne, ale i pożywne. Ponadto mają ciekawą konsystencję. Co więcej, możemy wziąć je w podróż, do szkoły lub pracy. Sprawdź dwa rewelacyjne przepisy na jagodowe babeczki i przygotuj je samodzielnie. W sam raz na letnie popołudnie z przyjaciółmi. Czego chcieć więcej!
REKLAMA
Zobacz wideo Zielone słodkie babeczki. Ich sekretem jest szpinak
Muffinki jagodowe z przepisu mojego taty - skorzystaj z jagodowego sezonu i zrób pyszne przysmaki!
Lato zawitało do nas w pełni. To idealny moment na zbieranie jagód. Nie ma nic pyszniejszego niż własnoręcznie przygotowane babeczki jagodowe. Przejdźmy do prostego przepisu. Oto i on:
Puszyste muffinki z jagodami - przepis:
Składniki:
400 g mąki pszennej;
200 g masła;
100 g cukru pudru;
2 żółtka;
2 łyżki zimnej wody;
odrobina soli.
Składniki na krem jagodowy:
500 ml mleka;
100 g cukru;
100 g mąki ziemniaczanej;
6 żółtek;
40 g masła;
1 cukier waniliowy;
200 g jagód.
Wykonanie:
Przygotuj krem jagodowy.
Najpierw zagotuj mleko z cukrem waniliowym.
W międzyczasie utrzyj żółtka z cukrem na jasną i puszystą masę. Dodaj przesianą mąkę. Zmiksuj do połączenia składników.
Masę przelej do mleka. Gotuj na maleńkim ogniu, mieszając cały czas. Masa musi zgęstnieć i zagotować się.
Po ugotowaniu ostudź.
Dołóż masło i umyte zblendowane jagody. Dokładnie wymieszaj.
Następnie przygotuj ciasto na babeczki.
Przesiej mąkę, połącz z cukrem i solą. Dodaj zimne masło, wodę i żółtko. Zagnieć ciasto. Schłodź następnie w lodówce przez 30 minut.
Z ciasta uformuj babeczki i piecz przez 20 minut w 180 stopniach.
Po upieczeniu nadziej przy pomocy szprycy babeczki przygotowanym wcześniej kremem.
Babeczki jagodowe z białą czekoladą
Przepis pani Joli, która jest blogerką kulinarną, na babeczki jagodowe z białą czekoladą zawsze wychodzi. Niezależnie od umiejętności kulinarnych danej osoby. Przekonajcie się sami, jakie to proste. Wystarczy skorzystać z poniższej receptury:
Składniki na ciasto kruche:
3 żółtka;
1,5 szklanki mąki pszennej;
3 łyżki cukru pudru;
1/4 łyżeczki proszku do pieczenia;
100 g masła.
Składniki na krem:
200 g jagód (mogą być też inne owoce);
400 g serka śmietankowego lub waniliowego;
200 g białej czekolady (można użyć mlecznej).
Wykonanie:
Na początku przesiej mąkę. Połącz ją z proszkiem do pieczenia.
Dodaj masło posiekane wcześniej nożem (ułatwi to wyrabianie ciasta).
Następnie z powyższych składników zagnieć ciasto (możesz dodać do niego trochę jagód).
Dalej przygotuj foremki do babeczek. Posmaruj je masłem i posyp obficie bułką tartą. Możesz też użyć jednorazowych papilotek do muffinek.
Ciasto umieść w foremkach i włóż je na 10 minut do zamrażalnika.
Później piecz przez 20 minut w 170 stopniach.
Wystudź babeczki.
Przygotuj krem.
Rozpuść czekoladę. Dołóż serek i wymieszaj dokładnie.
Dołóż umyte jagody (musisz je rozgnieść, żeby później łatwo nadziewało się babeczki) i wymieszaj.
Tak przyrządzony krem umieść w babeczkach np. dzięki szprycy cukierniczej.
Zobacz też: Gdzie wyrzucić słoik z zepsutymi przetworami? Jeden błąd może zepsuć recykling