Młodzi kucharze próbowali oczarować najlepszych szefów kuchni

strefamiast.pl 1 godzina temu
Zdjęcie: Karol Okrasa był gościem X edycji Wrocławskiego Kulinarnego Rajdu Młodych Mistrzów.


Co można wyczarować ze zwykłej polędwiczki i brukselki, aby zachwycić gwiazdy kulinarnego świata, takie jak Robert Sowa czy Karol Okrasa? Takie zadanie stanęło przed uczniami szkół gastronomicznych z Dolnego Śląska, którzy wzięli udział w X edycji Wrocławskiego Kulinarnego Rajdu Młodych Mistrzów. Wydarzenie odbyło się w Haston City Hotel.

– Zawód kucharza jest piękny, praca satysfakcjonująca, inspirująca w kontekście artystycznym, bo kucharz to indywidualny twórca. Tylko do tego trzeba mieć też warsztat – trzeba się uczyć, uczyć, uczyć – podkreślał wagę kształcenia zawodowego kucharzy Przemysław Paweł Szatkowski z Fundacji „Polskie Hotele Niezależne”.

12 dwuosobowych drużyn przygotowywało danie konkursowe – polędwiczkę – na oczach jurorów i ponad 400 widzów. Zwycięska drużyna otrzymała zaproszenie do prestiżowego konkursu Trophee Mille.

Konkurs dla młodych kucharzy odbywał się równolegle z XIII Wrocławskim Kulinarnym Rajdem Mistrzów – wydarzeniem kierowanym do profesjonalistów. Obie inicjatywy promują stolicę Dolnego Śląska jako miejsce przyjazne dla świata gastronomii. W mieście działa ponad 1000 punktów gastronomicznych, w tym ponad 100 restauracji w samym Rynku i 400 na Starym Mieście!

Przypomnijmy, iż w czerwcu Wrocław oficjalnie dołączył do prestiżowego Przewodnika Michelin, wprowadzając do niego 22 restauracje.

– Obecność Wrocławia w Przewodniku Michelin to dowód, iż nasza gościnność, kreatywność i otwartość znajdują odbicie również na talerzach. To wielki dzień dla wrocławskiej gastronomii i całego miasta, które nie boi się sięgać po najwyższe standardy – także w smaku – mówił wtedy Jacek Sutryk, prezydent Wrocławia.

Trzy wrocławskie lokale – BABA, IDA Kuchnia i wino oraz Tarasowa – otrzymały z kolei wyróżnienie Bib Gourmand (dla restauracji mających najlepszy stosunek jakości do ceny).

Wrocław rozwija markę gastronomiczną także poprzez organizację wydarzeń takich jak prestiżowy konkurs dla szefów kuchni „Kulinarne Grand Prix Wrocławia” czy „Akademia Gastro” – cykl szkoleń dla osób, które chcą rozpocząć działalność w branży.

Idź do oryginalnego materiału