Miksuję i dodaję zamiast cukru. Domowe przetwory są słodkie, zdrowe i pyszne

shareinfo.pl 1 tydzień temu
Zdjęcie: czym zastąpić cukier w przetworach


fot. screen Youtube / Black Cat Kitchen

Ponieważ lato pomału zmierza ku końcowi, to i warto korzystać z jego dobrodziejstw. Wrzesień mocno nas rozpieszcza od strony kulinarnej. Smak sezonowych warzyw i owoców warto zamknąć w słoikach. Maliny, śliwki, jabłka czy inne owoce na dżem większość osób osładza cukrem. jeżeli nie chcesz z niego korzystać, bo masz ku temu istotny powód, mamy dla ciebie substytut, który nie tuczy, jest zdrowy i doskonale pełni swą funkcję jako słodzik.

Robienie domowych przetworów to dla wielu osób czysta przyjemność, a jednocześnie oszczędność. Skład sklepowych konfitur i innych wyrobów często jest niepokojący. Harmonia cukru, substancje barwiące i wypełniające aż odbierają apetyt. Gdy sam przyrządzasz weki, masz stuprocentową kontrolę nad dodatkami.

Jeśli unikasz białego cukru ze względów zdrowotnych lub nie masz go akurat w kuchni, a chcesz nadać słodyczy przetworom, sięgnij po zdrowszą alternatywę.

Dlaczego nadmiar cukru szkodzi zdrowiu?

Biały cukier jest kaloryczny i ma wysoki indeks glikemiczny, tzn. gwałtownie podnosi poziom glukozy we krwi, co nie jest zbyt korzystne dla zdrowia. W dodatku sprzyja otyłości i rozwojowi próchnicy.

Cukier nie jest niezastąpiony. Przetwory owocowe zrób z daktylami

Daktyle ze względu na naturalny słodki smak świetnie sprawdzą się jako cukier w dżemie, marmoladzie czy powidłach. Na dżem z jednego kilograma owoców przeznacz 250 g daktyli. Wcześniej daktyle adekwatnie przygotuj: zalej je gorącą wodą, a następnie odstaw na kilkanaście minut. Po tym czasie zmiksuj na pastę i dosładzaj konfiturę podczas domowej „produkcji”.

Idź do oryginalnego materiału